Kulinarski trik za poboljšanje okusa: Kako napraviti idealan špinat?
Iako špinat nije omiljen svima zbog svoje blage gorčine, jedan jednostavan kulinarski trik mogao bi ga učiniti mnogo ukusnijim. Osim što je špinat lako ubaciti u razna jela, bogat je nutrijentima i odličan je saveznik u zdravoj ishrani. Prema savjetima iskusnih kuhara, ključ za bolji ukus špinata leži u kratkom blanširanju.
Blanširanje špinata podrazumijeva kratko kuhanje oko jedne minute u kipućoj slanoj vodi, nakon čega se odmah prebacuje u posudu s ledenom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja.
Ova metoda ne samo da eliminiše gorčinu, već i zadržava svježinu i jarko zelenu boju špinata.
Budva: Državljanin BiH vozio s 4,4 promila alkohola u krvi, ide u zatvor
Nakon što se špinat ocijedi i iscijedi višak vode, može se kratko propržiti u maslinovom ulju ili maslacu, uz dodatak malo soja sosa za dodatni ukus. Po želji, jelo se može upotpuniti pečenim sjeckanim orašastim plodovima, poput pistacija, što dodaje teksturu i dodatni sloj okusa.
Špinat pripremljen na ovaj način može se koristiti u raznim jelima, od omleta, preko salata, do brzih povrtnih stir-fry kombinacija. Ne samo da postaje ukusniji, već zadržava i svoja hranjiva svojstva, uključujući pozitivan utjecaj na očni pritisak, zdravlje srca i borbu protiv oksidativnog stresa.
Dakle, ako želite dodati više špinata u svoju prehranu, ali vas dosad odbijao njegov okus, ovaj jednostavan trik bi mogao biti pravo rješenje. Sljedeći put kada budete pripremali ručak ili večeru, ne zaboravite na blanširanje, vaš tanjir će vam biti zahvalan.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.