Kraljica zimskih variva: Donosimo jednostavan recept za kupus kalju

4
Radiosarajevo.ba
Kraljica zimskih variva: Donosimo jednostavan recept za kupus kalju

Kiseli kupus kralj je zimskih variva, ali jednako često jedu se i variva sa slatkim kupusom.

Kupus kalja je tradicionalno jelo u Bosni i Hercegovini, a priprema se sa slatkim kupusom, krompirom, a od mesa se u originalu koristila ovčetina, ili kombinacija ovčetine i junetine, teletina. S janjetinom će biti prije gotova, a mi vam donosimo recept za jednostavnu kalju s junetinom i janjetinom te kupusom.

Sastojci

  • 1,5 kg slatkog kupusa
  • 500 kg junetine
  • 500 kg janjetine
  • sol, biber, mljevena paprika
  • 250 ml kiselog mlijeka
  • ulje

Priprema

Kupus očistite i narežite na ploške, ali ne do kraja, pazeći da se glavica ne raspadne. Meso narežite na veće komade, pa u lonac naizmjenično stavljajte meso i kupus.

Savez kolumnista | Zlatko Dizdarević: Neočekivani novi Bliski istok

Posolite, pobiberite, podlijte s malo ulja i vode do pola. Stavite na vatru, pustite da vri oko pola sata, a zatim kuhajte na laganoj vatri par sati.

Na kraju zagrijati malo ulja i mljevene paprike, dodati kiselo mlijeko, pa sve preliti preko kupusa i poslužiti, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak