Korisna biljka: Poboljšava probavu, ublažava stomačne probleme, a u kuhinji nezamjenjiv začin

0
Radiosarajevo.ba
Korisna biljka: Poboljšava probavu, ublažava stomačne probleme, a u kuhinji nezamjenjiv začin

Korijander, poznat i kao kineski peršin ili cilantro, predstavlja izuzetno korisnu biljku s raznovrsnim upotrebama.

Njegovi nježni listovi i plodovi ne samo da obogaćuju okus hrane specifičnom aromom, već imaju i ljekovita svojstva. Iako se često zamjenjuje s peršinom, korijander ima karakterističan miris koji nije uvijek po svačijem ukusu.

Korijander vuče korijene iz Azije, zbog čega je poznat i kao kineski peršin. Važno je napomenuti da listovi, koji se koriste kao začin u meksičkoj i azijskoj kuhinji, te sjemenke korijandera, često nazivane samo korijander, pružaju različite arome i koriste se na različite načine.

Reakcija na divljački napad Lalatovića: 'Pružit ćemo svu pravnu i drugu podršku Feđi Dudiću'

Sjeme korijandera, mljeveno ili istucano, dodaje narandžastu aromu kolačima i obogaćuje temeljce u europskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

S druge strane, list korijandera (cilantro) doprinosi svježini jelima, posebno u azijskim juhama, s posebnim naglaskom na gorčini i oštrini okusa.

Stručnjakinja otkrila štetno svojstvo čaja: Evo šta vam se može dogoditi od ovog napitka

Osim kulinarske primjene, korijander se koristi i u proizvodnji parfema, dok eterično ulje korijandera ima ljekovita svojstva, potiče apetit, poboljšava probavu te ublažava grčeve i želučane probleme.

Važno je napomenuti da se preporučuje odvojena upotreba lista i ploda korijandera zbog njihovih različitih aroma, piše Dom i dizajn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak