Konzumiranje jaja može biti opasno po zdravlje: Evo koliko navodno smijete jesti bez većeg rizika
Kada se radi o namirnicama koje izazivaju najviše rasprava zbog svojih zdravstvenih koristi, jaja se često nalaze na vrhu popisa.
Tokom godina, percepcija jaja drastično se mijenjala: od epitoma savršene hrane do sumnjivog uzročnika srčanih bolesti. Dok aktuelna nauka potvrđuje njihovu zdravstvenu korist, ipak postoji pitanje: koliko jaja je previše?
Jaja su jedna od najmanje prerađenih namirnica, niskokalorična su i sadrže iznenađujuće velike količine mononezasićenih masti, kolina koji je ključan za moždane funkcije te luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koja su poznata po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju.
Stravična nesreća u Austriji: Udovac iz BiH dobio podršku od kolega nakon gubitka supruge
Ova hrana ne sadrži šećere i ima nizak sadržaj natrija. Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito konzumiraju jaja češće biraju raznovrsnu prehranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima.
Pitanje koliko jaja je previše može varirati zavisno od pojedinca. Osobe s bolestima srca ili dijabetesom trebale bi konsultirati svog doktora kako bi odredile osobnu granicu unosa jaja.
Pitanje utjecaja jaja na nivo holesterola još uvijek izaziva brojne rasprave. Dugo se smatralo da holesterol iz jajašaca direktno doprinosi povišenim nivoima holesterola u krvi. Međutim, sada je jasno da drugi prehrambeni faktori i privatna zdravstvena hisotrija igraju važniju ulogu. Genetska predispozicija je ključna za holesterol u krvi, a većinu holesterola stvara naša jetra, a ne hrana.
Novi način pripreme jaja: Ovaj recept će oduševiti gurmane
Stručnjaci uglavnom vjeruju da jedno jaje dnevno ne predstavlja prijetnju za zdravlje srca. Štaviše, studija koja je obuhvatila pola miliona Kineza sugeriše da konzumacija jednog jajeta dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali, unos od tri do četiri jaja dnevno mogao bi povećati rizik. Istraživanje iz 2019. godine povezalo je dnevni unos preko 300 mg holesterola sa 17 posto većim rizikom od srčanih oboljenja i 18 posto većom smrtnošću. Velika analiza iz 2022. objavljena u časopisu Circulation otkrila je da veći dnevni unos jaja i dijetetskog holesterola povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti.
Ako volite jaja pripremljena s dodatkom visokokaloričnih namirnica poput masnih kobasica ili palačinki, takav doručak mogao bi rezultirati debljanjem. Dnevna konzumacija kalorijski bogatih jela s jajima može uzrokovati povećanje tjelesne težine.
Prekomjerna konzumacija jaja može povećati rizik od hroničnih stanja poput dijabetesa. Studija iz 2009. objavljena u časopisu Diabetes Care pokazala je da ljudi koji konzumiraju više od sedam jaja sedmično imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, postoje i istraživanja koja sugeriraju da jaja mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin kod osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, te su od strane Američke udruge za dijabetes preporučena kao dobar izvor proteina, piše Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.