Kolaču zanimljivog naziva teško ćete odoljeti: Recept za 'oluju'
Teško je reći koji kolač je najbolji, ali brojni će tu titulu dati kolaču zanimljivog naziva – oluja.
Evo recept kako napraviti ovaj ukusni desert.
Sastojci:
Beze kora:
Obavještenje za građane: Mogući prekidi u snabdijevanju vodom u više od 20 sarajevskih ulica
- 8 bjelanaca
- 1 kašika sirćeta
- 300 g šećera
- 1 kašika oštrog brašna
Krema:
Izvrstan TikTok recept: Krema od slatkog vrhnja i limuna, za prste polizati
- 8 žumanaca
- 150 g šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 margarin
- 200 g mljevenih oraha
Za ukras:
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Bjelance istucite u čvrst snijeg pa postupno dodajite šećer i sirće te kutljačom brašno. Sušite u rerni oko 45 minuta na 160 stepeni Celzijusa. Žumance, šećer i brašno razmutite u malo mlijeka pa
ukuhajte u ostatak mlijeka. U hladno dodajte omekšali margarin.
Podijelite kremu na dva dijela i u polovicu dodajte mljevene orahe. Na biskvit stavite kremu s orasima, zatim kremu bez oraha. Kolač ukrasite šlagom, piše Zagreb.info.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.