Koju hranu ne treba uzimati sa švedskog stola? Mikrobiolog upozorava na potencijalne opasnosti

1
Radiosarajevo.ba
Koju hranu ne treba uzimati sa švedskog stola? Mikrobiolog upozorava na potencijalne opasnosti

Švedski stolovi za doručak u hotelima ili resortima su izuzetno popularni, kao i na raznim događajima i zabavama, jer ljudima pružaju mogućnost da sami biraju šta će staviti na tanjir. Međutim, mikrobiolog Jay Tetro otkrio je koje bi namirnice trebali izbjegavati.

Prema Jayu, sa švedskog stola bi trebali izbjegavati uzimanje jela poput kajgane, palačinki, žitarica, te namirnice poput pekmeza, maslaca od kikirikija, marmelade i sira za namaz koji su najvjerojatnije zaraženi mikrobima.

"Ono što je otvoreno i što se može uzeti kašikom, vrlo je vjerojatno da će biti dodirnuto od strane različitih ljudi", upozorio je Jay.

Teški uvjeti za vozače: Kamion sletio s ceste, obustava saobraćaja za teretna vozila na dionici puta

Također je istaknuo da bi trebali biti oprezni s namirnicama čiji je rok trajanja istekao, te da bi trebali posebno obratiti pažnju na stvari poput majoneze, kriški limuna i preljeva za salatu, jer su poznata "gnijezda" bakterija.

Evo koju hranu treba izbjegavati na švedskom stolu!

Prženi krompiri

Prženi krompir može biti nedovoljno začinjen i mastan te se može brzo pokvariti.

Frižider nikada ne naslanjajte na zid i ne stavljajte ga blizu radijatora: Evo i zašto

Voćna salata

Svježe voće može biti kontaminirano bakterijama poput salmonele, E. coli ili hepatitisa A. Osim toga, voćna salata može sadržavati slatke sirupe i sokove.

Žitarice

Žitarice, također, mogu biti pune šećera i rafiniranih ugljikohidrata, što znači da ćete kasnije biti gladni i tromi.

Sirove kamenice

Kamenice su posebno izložene velikom riziku od bakterija, poput norovirusa, a konzumiranje zaražene kamenice moglo bi imati potencijalno kobne posljedice.

Kajgana

Kod kajgane za švedski stol većinom se koristi prah ili otopina umjesto jaja kako bi se to jelo brže i jeftinije pripremilo.

Prethodno kuhano meso za doručak

Meso i kobasica su kraljevi švedskog stola za doručak. No, što duže stoje, to su lošiji jer masnoća curi iz mesa.

Istraživačica Harvarda: Ove četiri stvari trebaju raditi roditelji djevojčica

Palačinke

Poput prženih krompirića, palačinke su optimalne kvalitete kada su svježe, u suprotnom ih treba izbjegavati.

Umjesto ovih nabrojenih jela, sa švedskog stola najbolje je uzeti svježe voće, dimljeni losos, sir i nareske, piše LADbible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak