Frižider nikada ne naslanjajte na zid i ne stavljajte ga blizu radijatora: Evo i zašto

0
Radiosarajevo.ba
Frižider nikada ne naslanjajte na zid i ne stavljajte ga blizu radijatora: Evo i zašto
Foto: Unsplash / Frižider, ilustracija

Frižider je jedan od aparata koje najčešće koristimo u kući. No, rijetko kada zapravo razmišljamo kako ga čuvati i održavati da se ne pokvari.

Tako važnu ulogu igra i način na koji punite police frižidera jer frižider koji je prepun hrane ili u koji je stavljena još topla hrana morat će više raditi kako bi održao zadanu temperaturu.

No, osim toga, postoji i treći faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju potrošnja frižidera, a to je njegova pozicija u kuhinji, piše The Kitchn.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Ako ne želite trošiti struju, frižider biste trebali pravilno postaviti u kuhinji, pazeći na ono što se nalazi pored njega. Nikada ga ne stavljajte blizu radijatora u sobi ili rerne: to su dva izvora topline koji, iako nisu uvijek aktivni, opterećuju motor frižidera kada su uključeni, a koji će morati trošiti više energije kako bi održao nisku temperaturu.

S druge strane, da u blizinu ormarića i drugog kuhinjskog namještaja, ali uz oprez. Bolje je ostaviti nekoliko centimetara udaljenosti između frižidera i namještaja kako bi se osigurao prolaz zraka koji će spriječiti pregrijavanje motora frižidera.

Na kraju, opet kako biste spriječili pregrijavanje motora, stražnji dio uređaja ne bi trebao biti pričvršćen za zid. Između frižidera i zida trebao bi biti razmak od najmanje dvadeset centimetara kako bi se osigurala cirkulacija zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije