Mnogi stavljaju zdjelicu soli u frižider: Kada čujete zašto, i vi ćete to odmah uraditi
Ako so držite u frižideru, brzo će se stvoriti grudvice.
Ipak, možete iskoristiti ovaj učinak: grudvice nastaju kada so upije višak vlage iz unutrašnjosti frižidera.
Ovo je korisno za sprečavanje stvaranja plijesni u frižideru, do koje može doći ako se nakupi previše kondenzacije. Kako biste spriječili da hrana poput voća i povrća u frižideru brzo uvene ili se stvori plijesan, vlažnost mora biti niska.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Osim dehidrirajućeg učinka, so u frižideru ima još jednu praktičnu funkciju: može neutralizirati neugodne mirise.
Evo kako to učiniti
Stavite jednu ili dvije kašike soli u malu zdjelu.
Stavite što bliže povrću, najbolje izravno u posudu gdje ga držite.
Savjet: Promijenite so u frižideru otprilike svake tri sedmice kako bi ostala učinkovita.
Kada slažete hranu, imajte na umu da su donji odjeljci znatno hladniji od gornjih. Preporučujrmo da meso, kobasice i ribu stavite u donji odjeljak, a mliječne proizvode poput jogurta ili sira u srednji odjeljak, piše D&D.
Povrće ide u zaseban dio, a jaja, maslac i margarin u vrata. U gornjem odjeljku možete pohraniti džemove i gotova jela.
Ovo je najprljaviji dio u frižideru: Često ga zaboravljamo, a vrlo lako se čisti
Brzo zatvorite vrata frižidera: Kad otvorite vrata frižidera, pazite da ih brzo zatvorite, vrući zrak ulazi u frižider kada su vrata otvorena, prisiljavajući uređaj da radi punom brzinom.
Odgovarajuće mjesto za frižider: Dobro je ne postavljati frižider neposredno uz šporet ili radijator. U suprotnom, uređaj će se grijati izvana i trebat će mnogo više električne energije da se ohladi.
Savjet: želite li već gotova jela čuvati u frižideru, ostavite ih da se prethodno dovoljno ohlade.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.