Istraživačica Harvarda: Ove četiri stvari trebaju raditi roditelji djevojčica

1
Radiosarajevo.ba
Istraživačica Harvarda: Ove četiri stvari trebaju raditi roditelji djevojčica
Foto: Pexels / Roditelji i kćerka

Samopouzdanje je ključni pokazatelj budućeg uspjeha jer je veća šansa da će djeca i odrasli biti motivisani da sami započnu projekte kada vjeruju da njihove vještine i trud mogu dovesti do pozitivnih rezultata, tvrde stručnjaci.

Nažalost, najbolji načini za podizanje samopouzdanja djece nisu uvijek očiti roditeljima. To posebno može biti istinito za roditelje djevojčica koje imaju veću vjerovatnoću da će patiti od problema sa samopouzdanjem nego dječaci.

Više od tri petine djevojaka kaže da osjećaju društveni pritisak da budu savršene, a većina krivi specifičan jezik koji čuju od roditelja i drugih autoriteta. To je rezultat nedavne ankete na 61.500 roditelja i djece u dobi od 5 do 12 godina, koju je provela kompanija za proizvodnju igračaka LEGO Group.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Više od polovine djece ispitane u istraživanju LEGO Groupa reklo je kako vjeruje da odrasli više slušaju kreativne ideje dječaka nego djevojčica.

Poticanje kreativnosti kod djece može znatno doprinijeti jačanju njihovog samopouzdanja, dopuštajući im slobodu da riskiraju i isprobavaju nove ideje. To može pomoći u izgradnji još jedne osobine koju psiholozi često povezuju s budućim uspjehom - otpornosti.

"Kad se djeca boje neuspjeha, to može spriječiti njihovu volju za istraživanjem i razmišljanjem izvan okvira. To utječe na ključnu vještinu kreativnog samopouzdanja koja se može prenijeti u odraslu dob", rekla je novinarka i istraživačica roditeljstva s Harvarda Jennifer Breheny Wallace za CNBC.

Podijelila je četiri savjeta roditeljima koji mogu pomoći u razvoju samopouzdanja kod djevojčica.

1. Ne težite savršenstvu

Roditelji mogu smanjiti pritisak koji mlade djevojke već doživljavaju, primjećuje Wallace.

"Mnogo djece osjeća potrebu da budu savršena zbog društva, kulture ili vlastitih misli. Ali, samo promjenom načina na koji razgovaramo, možemo ublažiti tu napetost", rekla je novinarka.

To posebno vrijedi kada je riječ o kreativnom projektu, gdje uspjeh može biti subjektivan. Stoga Wallace naglašava da je važno pohvaliti i proces.

2. Ne osuđujte neuspjehe

Učenje djece da na greške i neuspjehe gledaju kao na prilike, pomaže im zadržati samopouzdanje i motivaciju za nastavak eksperimentisanja u budućnosti. Istraživačica preporučuje da budemo otvoreni sa svojom djecom, dijeleći primjere grešaka iz prošlosti koje smo učinili, te kako i šta smo iz njih naučili.

3. Vodite računa o izboru riječi

Wallace podsjeća roditelje da pripaze na rodne stereotipe u riječima koje biraju za opisivanje ideja svoje djece, posebno kada su u pitanju mlade djevojke.

"Svi upadamo u ovu zamku. Jezična predrasuda može ojačati stereotipe povezujući određene kvalitete, ponašanja ili izbore karijere s određenim spolom", naglasila je.

Možda se čini bezazlenim opisati nešto što su naše kćerke naslikale kao "lijepo" ili "slatko". Međutim, anketa LEGO grupe pokazala je da se takve riječi mnogo češće koriste za opisivanje rezultata mladih djevojaka, dok se riječi poput "cool", "super" ili čak "genijalno" gotovo dvostruko češće koriste za opisivanje radova dječaka.

4. Predstavite inspirativne uzore

Wallace ističe da uzori mogu biti prijatelji ili članovi porodice, svako čija postignuća mogu poslužiti kao snažan podsjetnik da smo svi sposobni postići velike stvari.

Trebamo modelirati vrstu ponašanja koju želimo vidjeti od svoje djece. To može značiti igranje s njima dok vodimo razgovore koji mogu potaknuti njihovo samopouzdanje, poput rasprave o tome šta im se najviše sviđa u igri koju igramo, ili šta ih je inspirisalo da nacrtaju određenu sliku.

"Djeca najbolje shvataju lekcije gledajući šta odrasli rade", zaključuje Wallace.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije