Ko bi im odolio: Najlakši recept za omiljenu zimsku poslasticu - fritule
U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog razdoblja.
Za uživanje u ovoj poslastici ne trebaju vam adventski štandovi, nego nekoliko uobičajenih sastojaka koje možda već imate u kuhinji i malo vremena.
Najlakši recept za brze i jednostavne fritule pronađite u nastavku.
Edo Maajka godinama vodi bitku s poremećajem o kojem se malo govori
Loading...
SASTOJCI ZA FRITULE:
- 25 dag mekog brašna
- 1 veliko jaje
- 1 jabuka
- 180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
- 2 kašike šećera
- 1 kašika rakije
- 1 kašika ruma
- 2 kašike praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 litra ulja ili masti (za prženje)
Loading...
PRIPREMA FRITULA
1. U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte sitno naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo te ih potom dodajte u prvu smjesu.
2. Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele, nego moraju plivati u masnoći, pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu, piše Zadovoljna.hr.
Loading...
3. Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te se neće napuhnuti.
4. Kašikom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge žličice polagano je spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite viljuškom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.