Kašalj možete zaustaviti sa ovih pet jednostavnih načina: Jedan će vas sigurno iznenaditi

2
Radiosarajevo.ba
Kašalj možete zaustaviti sa ovih pet jednostavnih načina: Jedan će vas sigurno iznenaditi

Svi povremeno kašlju, ali to se ponekad dešava u najneprikladnijim trenucima. Osjetit ćete onaj iritantan osjećaj, a sljedeće što znate je da ne možete prestati kašljati. Kašljanje pomaže u pročišćavanju dišnih puteva. Neki od najčešćih uzroka nekontrolisanog kašlja uključuju prehladu, alergijski rinitis, astmu i COVID-19.

Obično možete smanjiti nekontrolisani kašalj kod kuće. Pijenje dovoljno tečnosti, udisanje pare i sisanje pastila za kašalj može pomoći u ublažavanju kašlja. Posjetite zdravstvenog radnika ako vaš kašalj traje duže od 10–14 dana.

Pročitajte dalje da biste saznali zašto ne možete prestati kašljati, kako ga zaustaviti i još mnogo toga. Neki kućni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju nekontrolisanog kašlja. Važno je nastaviti s tretmanima koje je propisao zdravstveni radnik ako imate zdravstveno stanje kao što su astma ili KOPB.

Lavrov i Medvedev poslali pismo Dodiku: On se odmah pohvalio na društvenim mrežama

Pokušajte s nekim od ovih kućnih lijekova za zaustavljanje kašlja koje preporučuje medicinski magazin Health:

Kafa: Kofein je bronhodilatator, što znači da pomaže otvaranju dišnih puteva. Potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdilo može li kafa pomoći u liječenju kašlja. Ne koristite kafu umjesto tretmana za hronični kašalj, kao što je medicinski inhalator.

Pastile za kašalj: Mogu pomoći kod suhog ili iritantnog kašlja.

Hidratacija: Pijenje dovoljno vode pomaže razrijediti sluz u grlu, što olakšava iskašljavanje.

Lijekovi: Lijekovi za kašalj, kao što je Mucinex (guaifenesin), i dekongestivi pomažu u uklanjanju curenja ili začepljenog nosa i postnazalnog dripanja.

Parne kupke: Tuširanje vrućom vodom ili udisanje pare iz zdjele s vrućom vodom pomaže razlabaviti sluz, olakšavajući iskašljavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak