Kako se zaštiti od prehlade: Pomoći vam može prirodni sok od narandže

0
Radiosarajevo.ba
Kako se zaštiti od prehlade: Pomoći vam može prirodni sok od narandže

Mnogi od nas su odrasli u uvjerenju kako je narandža i njen sok, prva crta odbrane za situacije kada se ne osjećamo dobro što i ne čudi jer su nas učili kako u sebi sadrži pravo bogatstvo vitamina C.

Ovo citrusno voće, prepoznatljive narandžaste boje, dolazi i u trpkoj, crvenoj varijanti. Ovaj ćemo vitamin pronaći i u nešto kiselijm mandarinama koje također pripadaju porodici narandža te u manjoj mjeri zastupljenog, ali ipak prisutnog vitamina C u voću poput limuna, grejpa, kivija te povrća kao što su paprika i paradajz.

"Mnogi vjeruju kako će konzumiranje vitamina C, smanjiti vrijeme trajanja prehlade", rekla je dijetetičarka Amy Shapiro koja je objasnila da je ovaj vitamin snažan antioksidans za imunološki sistem.

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Svaka vrsta naranče ima više od 100 posto preporučene dnevne količine vitamina C što je više od bilo kojeg drugog citrusa.

Uloga vitamina C u jačanju imuniteta

Uz spomenuti vitamin, sok od prirodno cijeđene narandže sadrži kalij i vitamin A, koji također mogu pomoći u jačanju napadnutog i oslabljenog imuniteta.

Sezona je gripe: Javljaju se slučajevi respiratornih infekcija, važna prevencija i jačanje imuniteta

"Kada se dogodi obična prehlada, naše tijelo doživljava upalne reakcije jer je imunološki sistem napadnut od virusa", izjavila je za portal Health doktorica interne medicine Silvia Robalino i dodala kako je vitamin C, koji djeluje protektivno, izuzetno važan u obrani našeg imuniteta.

Dodatna suplementacija ili prehrana bogata vitaminom C

Mnogi se nutricionisti slažu s dobrobiti dodatne suplementacije vitamina C u slučajevima kada ga kroz hranu ne unesemo u dovoljnoj količini, međutim, naglašavaju da suplementi ne bi trebali biti prvi izbor. Umjesto toga, dajte prednost zadovoljavanju potreba za vitaminom C kroz uravnoteženu, hranjivu prehranu. Cjelovite naranče sa svojom ovojnicom su odličan primjer.

"Preporučila bih uključivanje dodatka vitamina C tokom sezone prehlade i gripe posebno ako mislite da biste se mogli razboljeti. To će osigurati dovoljnu podršku vašem imunološkom sistemu", rekla je Shapiro, što je potvrdila i doktorica Robalino te podsjetila da ne zaboravimo na unos ovog vitamina kroz prehranu kao što je narandža. 

Zdravstvene prednosti narandže

Vitamin C u naradžama pomaže tijelu na sljedeće načine:

    • Štiti stanice od oštećenja
    • Pomaže tijelu u stvaranju kolagena
    • Olakšava apsorpciju željeza u borbi protiv anemije
    • Jača imunološki sistem
    • Usporava napredovanje makularne degeneracije
    • Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak
    • Smanjuje nivo kortizola i pritiska
FOTO: Pixabay: Ilustracija

Zdravstveni rizici narandže

Previše vitamina C odjednom može tijelu dati više vlakana i šećera nego što mu je doista potrebno. Budući da su naranče bogate kiselinama, to može pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Također, ako uzimate beta-blokatore, previše narandži može povećati unos kalija i dovesti do oštećenja bubrega.

Dodatne navike za jačanje imuniteta

Iako je vitamin C odličan način za jačanje imuniteta, postoje i drugi vitamini i minerali koje također treba uzeti u obzir.

"Cink može pomoći u skraćivanju trajanja prehlade za dan do dva ako se uzme unutar prva 24 sata od simptoma i može spriječiti infekcije gornjih dišnih putova koje nastaju nakon prehlade", objasnila je nutricionistica Shapiro i rekla kako je u stanjima prehlade posebno važno održavati dobru hidrataciju.

Iako su svi navedeni savjeti izvrsni za jačanje imuniteta, učinkovitiji su kad s njima krene prije samog procesa prehlade prehladite, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak