Kako prepoznati pravi domaći paradajz? Ako ovako mirišu, odmah ih kupite

2
Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati pravi domaći paradajz? Ako ovako mirišu, odmah ih kupite

Jedna od ljepših stvari tokom ljeta je i pregršt povrća i voća koje je dostupno u to godišnje doba. Svježe povrće i voće koje nam bar malo može ublažiti ove vrućine uvijek je dobro došlo.

Volimo ga koristiti i kao desert, a ponekad i kao glavno jelo. Jednostavna salata od paradajza, krastavaca, paprika i dugog sezonskog povrća može biti spas u ovim ljetnim danima.

Ipak da bi se to postiglo potrebno je pronaći ono istinski kvalitetno uzgojeno povrće bez dodatnih hemikalija, čijem okusu ne možemo odoljeti.

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Iako izbor u trgovinama može biti ograničen dok pijace nude bogatstvo različitih vrsta paradajza, stoga je bitno znati kako odabrati najbolje.

Oni iskusni već znaju trikove za odabir, a Grdening Know How otkriva kako i vi možete napraviti pravi odabir i ne pogriješili u kupnji ovog ukusnog i osvježavajućeg povrća.

Pri odabiru, izbjegavajte paradajz s "čašicom" na vrhu, osim ako se ne radi o specijalnim sortama poput "volovskog srca" gdje je to normalno. Također, paradajz ne bi trebao izgledati uniformno; oni s brazdama ili drugim malim nepravilnostima često su prirodniji i nisu iz plastenika.

Tražite paradajz koji su različiti po izgledu; asimetrične, kvrgave i raznih veličina. Dobar paradajz možete prepoznati i po zemljanom mirisu. Zrelost će vam otkriti dodir – ako je koža previše tvrda, plod vjerojatno nije dovoljno zreo.

Idealan paradajz ima blago žućkasto - smeđe listove blizu peteljke, što ukazuje da je nedavno ubran. Prilikom kupnje, tražite paradajz koji vizualno nije savršen jer pravi okusi često dolaze u neobičnim oblicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak