Kako do savršenog dinstanog mesa: Miris i okus koji vraćaju uspomene

1
Radiosarajevo.ba
Kako do savršenog dinstanog mesa: Miris i okus koji vraćaju uspomene

Postoji nešto posebno u mirisu mesa koje se lagano krčka na tihoj vatri. To nije samo kuhanje, to je ritual. Kada se pripremi na pravi način, meso postaje toliko mekano da se raspada pod viljuškom, a okus nas vraća u djetinjstvo i kuhinju naših nana i baka.

Dinstanje se razlikuje od klasičnog prženja ili kuhanja. To je spor proces u kojem meso upija sokove, a luk se pretvara u slatkastu, karamelizovanu podlogu. Strpljenje je ključ, ali i nekoliko malih trikova koji mijenjaju sve.

Koje meso odabrati?

Za dinstanje su najbolji komadi s malo masnoće i vezivnog tkiva, poput junećeg vrata ili plećke. Takvi komadi zahtijevaju vrijeme, ali na kraju postaju najmekši zalogaji.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: "Ovo su trenutno najtraženija zanimanja"

Koraci za savršeno dinstanje

  • Meso narežite na jednake komade, posolite i ostavite da odstoji.
  • Na malo ulja dinstajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast.
  • Dodajte meso i kratko zapecite da zadrži sokove.
  • Dolijte malo vode ili bujona, poklopite i smanjite vatru.
  • Dinstajte lagano, uz povremeno miješanje, sve dok meso ne postane mekano – u prosjeku 60 do 90 minuta.

Tajni začini koji čine razliku

Kašičica senfa, prstohvat šećera ili par kapi sirćeta mogu potpuno promijeniti okus jela, razbiti vlakna i dati dubinu aromi. Sve se dodaje prema osjećaju, a upravo te sitnice odvajaju obično jelo od nezaboravnog.

Česte greške koje treba izbjeći

Ne treba pretjerivati s tečnošću - meso treba da se lagano krčka, ne da pliva. Nije dobro ni prečesto miješati jer korica koja se stvara doprinosi ukusu. A najvažnije: ne žurite. Strpljenje je najbitniji sastojak. Za najbolje rezultate, preporučuje se šerpa s debljim dnom koja ravnomjerno raspoređuje toplotu i čuva jelo od zagorijevanja.

Dinstano meso možda traži vrijeme, ali nagrada je jelo koje ikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ako do sada niste probali, pravo je vrijeme da ovu tehniku uvrstite u svoju kuhinju, nepca će vam biti zahvalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak