Kako da razlikujete pravi med od lažnog? Ovih 9 trikova vam mogu pomoći da ne pogriješite

3
Radiosarajevo.ba
Kako da razlikujete pravi med od lažnog? Ovih 9 trikova vam mogu pomoći da ne pogriješite

Često smo u dilemi gdje kupiti med i je li onaj koji smo izabrali pravi, čist i prirodan. Zbog toga je, ako je moguće, bolje da pronađete nekog pčelara i kupujte od njega direktno.

Mnogi ljudi vam mogu podvaliti med koji je vještači i koji sadrži mnogo hemijskog šećera, tako da pazite se.

Devet trikova pomoću kojih možete otkriti da li je med čist i prirodan.

Požar na popularnom izletištu Fortica u Mostaru: ''Viđen automobil koji potpaljuje vatru'

Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili vještačkih zaslađivača u njemu.

Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

Da li ste znali da na svijetu postoji jedno mjesto gdje se proizvodi ljubičasti med?

Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

Napunite čašu vode i dodajte jednu kašičicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi rastapati.

Namažite med na krišku hljeba. Prirodni med će stvrdnuti hljeb za nekoliko minuta. Vještački med će navlažiti hljeb zbog sadržaja vode.

Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je odstojala, dok će se pravi med kristalisati.

Pčelari upozoravaju: Lažni med širi se na bh. tržištu!

Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode, pa se šibica neće moći zapaliti.

Dvije do tri kašičice meda stavite u mikrotalasnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelisati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelisati i biće prepun mehurića, prenosi Atma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak