Med u Bosni i Hercegovini postaje luksuz: Uskoro nove cijene, evo koliko će koštati!

7
Radiosarajevo.ba
Med u Bosni i Hercegovini postaje luksuz: Uskoro nove cijene, evo koliko će koštati!
FOTO: AA / Pčele

Nepovoljne vremenske prilike ostavile su košnice u mnogim krajevima BiH bez prinosa, zbog čega pčelari i u sred ljeta moraju da prihranjuju pčele, što će sasvim izvjesno dovesti do poskupljenja meda pa bi tegla mogla da dostigne cijenu od 30 maraka.

Pčelari širom bh. entiteta RS tvrde da neće imati prinosa iz košnica te da moraju prihranjivati pčele jer se, usljed nepovoljnih vremenskih prilika, pčelinja društva nisu mogla dovoljno razviti kako bi sebi obezbijedila hranu, piše Glas Srpske.

Predsednik Saveza udruženja pčelara RS Damir Barašin rekao je da je situacija u pčelarstvu izuzetno loša.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Pčelari su sada u situaciji kada moraju prihranjivati pčelinje zajednice. Više nije stvar da li će imati prinosa od tog posla koji rade, sada je pitanje kako sačuvati te pčelinje zajednice i kako da one prežive i ostanu vitalne i zdrave kako bi se mogle na vrijeme uzimiti i čekati sljedeću sezonu" kazao je Barašin.

Dodao je da su prognoze veoma loše jer kiša pada svako malo, što nepovoljno utiče na medenje biljaka. Sve je, ističe, podbacilo ove godine.

"Uzmemo li u obzir loše prinose koje će pčelari imati i poskupljenje repromaterijala koji se koristi u ovom poslu, realna cijena meda bila bi između 25 i 30 KM" kazao je Barašin.

Zašto pčele bodu samo jednom?

Zašto pčele bodu samo jednom?

Lošiju sezonu ne pamti ni vlasnik pčelarske zadruge “Krajinamed” iz Banjaluke Brane Popović, koji kaže da će cijena meda kroz mjesec-dva ići za pet maraka gore, sa 20 na 25 KM.

"Mnogi pčelari koje poznajem već su podigli cijenu meda na 25 KM, čak razmišljaju da u narednim mjesecima idu i na 30 KM po kilogramu" rekao je Popović.

Prema riječima predsjednika društva pčelara Bosanski Novi, Miloša Odžića, u vrijeme kada se razvijaju pčelinje zajednice, proizvođači su imali više od dva mjeseca nepovoljnih vremenskih prilika.

Tako da je, tvrdi on, voćna paša na kojoj se razvijaju pčelinje zajednice propala. U ovoj lokalnoj zajednici, istakao je Odžić, bagremovog cvijeta bilo je mjestimično, ali da je malo medio.

Kako se pravi med od maslačka - za njega kažu da je jedan od vrijednih čuvara zdravlja

Kako se pravi med od maslačka - za njega kažu da je jedan od vrijednih čuvara zdravlja

"Pčelari bi i dalje trebalo da prihranjuju pčele, pogotovo mlada pčelinja društva. Jul je posljednji mjesec pčelarske godine kada počinju pripreme za zimu i narednu godinu i kad je bitno obezbijediti dovoljno hrane" napomenuo je Odžić.

Hercegovački pčelari, gdje je kilogram meda trenutno oko 25 KM, kažu da su ih sunčani junski dani izvukli iz situacije koja ih je zadesila u maju, kada zbog kiša pčele nisu mogle da uzmu nektar sa cvjetnica koje su tada medile.

Predsjednik trebinjskog Udruženja pčelara “Leotar” Obrad Ninković kaže da je posljednjih dana situacija malo povoljnija.

"Pčele su u višim predjelima iskoristile žalfiju. Drača je odradila svoje tako da je situacija nešto bolja nego u prethodnom periodu, zbog čega trenutno ne razmišljamo o korekciji cijena" kazao je Ninković.

Damir Barašin apelovao je na sva udruženja pčelara u RS da resornom ministarstvu na vrijeme predaju prijave za podsticaje po košnici.

"Nakon prijave, zajedno sa ministarstvom sumiraćemo podatke i vidjeti koji je to broj košnica. Ove godine je u odnosu na prethodne spušten kriterijum, minimum za učešće u podsticajima bio je 50 košnica, a sada je to 30" kazao je Barašin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije