Pčelari upozoravaju: Lažni med širi se na bh. tržištu!

6
Radiosarajevo.ba
Pčelari upozoravaju: Lažni med širi se na bh. tržištu!
Foto: Unsplash / Med

Na tržištu Bosne i Hercegovine pojavljuje se sve više lažnog meda koji je opasan za zdravlje.

Ovo su potvrdili inspekcijski organi.

Pčelari apeluju na građane da budu oprezni i da med kupuju kod pčelara, registrovanih proizvođača meda.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Pčelari u Bosni i Hercegovini bilježe dobru medonosnu godinu. Nakon nekoliko loših sezona vrca se veća količina meda visokog kvaliteta.

"Na mom pčelinjaku vrcali smo tri puta. Prinosi su bili odlični. Iznenađujući. Četrdeset kilograma po zajednici. Sve ukupno, za cijelu sezonu", kaže za BHRT pčelar iz Prijedora Ismet Mahmuljin.

Pored domaćeg kvalitetnog meda, na pijacama i marketima pojavljuje se med sumnjivog porijekla. Pčelari upozoravaju građane na patvoreni med koji je štetan po organizam. Moguće ga je i prepoznati.

"Kada uzmemo teglu meda, možemo svakako vidjeti da med ne smije biti potpuno proziran, treba da ima blago zamućenje i mora da ima određenu gustoću. To su neke sitnice na koje možemo obratiti pažnju ", pojašnjava Damir Barašin, predsjednik Saveza udruga pčelara bh. entiteta RS.

Prisustvo "lažnog meda" na bh. tržištu potvrdila je i inspekcija. Tokom sedam mjeseci u ovoj godini obavljeno je više od 100 kontrola na području Federacije BiH.

Potvrda stiže i iz Poljoprivrednog zavoda USK. Ispituju da li je med termički obrađen na nedozvoljen način. Koriste akreditovanu metodu i ispitivanje parametra hidroksimetilfurfurol.

Preporuka je da se med kupuje isključivo kod registrovanih proizvođača. Svaku sumnju ili med bez deklaracije prijaviti inspekciji.

Pogledajte i kako možete prepoznati da li je med koji ste kupili lažni:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije