Kako da izbjegnete gripu pred Novu godinu? 5 grešaka koje svi prave
Mnogo toga zavisi od toga kako je organizovana svakodnevna ishrana čovjeka. A zdravlje je na prvom mjestu. Zato je potrebno čuvati ga i ne iscrpljivati organizam raznim dijetama, već odmah preći na pravilnu ishranu.
Kako je rekla doktorica Oksana Skitalinska, postoji pet glavnih faktora koji su izuzetno važni za ljudsko zdravlje i pravilno funkcionisanje organa i tkiva. Početnici koji tek namjeravaju da pređu na pravilnu ishranu, što se često dešava u periodu pred Novu godinu, uglavnom prave greške u tim oblastima.
Pravilna ishrana i 5 osnovnih grešaka
1. Pripremaju hranu na pogrešan način
Ako volite prženu hranu, hranu sa roštilja ili jako pečenu hranu, trebalo bi odmah da se oslobodite te navike. Iako odmah nećete osjetiti nikakve zdravstvene probleme, takva jela negativno utiču na rad ćelija i opterećuju sistem detoksikacije organizma. Pravilna ishrana počinje sa dinstanom, kuhanom i blago pečenom hranom. Da bi hrana bila ukusnija, ne zaboravite na razne soseve (senf, jogurt, kiselo-slatke), kao i aromatične začine.
Vlašić pod snijegom: Zimska ciklona donosi obilne snježne padavine u BiH
2. Dodaju malo vlakana u svoju ishranu
Mnogi proizvodi na koje smo navikli (hljeb, brze žitarice, tjestenine) sadrže malo pektina (rastvorljivih vlakana) i prehrambenih vlakana. Osnovu pravilne ishrane čini svakodnevno unošenje vlakana, jer njihov nedostatak dovodi do mnogih problema kao što su zatvor, disbioza, upala crijeva, divertikularna bolest, pa čak i rak crijeva.
3. Jedu previše koncentrisanih slatkiša
Jedna je stvar ako jednom sedmično uživate u domaćem kolaču ili piti od jabuka i pritom se bavite fizičkom aktivnošću, a sasvim druga ako svakodnevno pijete flašu zaslađenog gaziranog napitka, jedete slatkiše i malo se krećete. Pretjerana konzumacija šećera negativno utiče na tkiva. Ako tome dodate razna peciva, dobijate i previše ugljenih hidrata. Šećer podstiče stvaranje masti u jetri, a zatim oštećuje krvne sudove, bubrege i nervna vlakna.
4. Imaju nedostatak minerala i vitamina
Minerali i vitamini su regulatori gotovo svih biohemijskih procesa u organizmu. Svaka osoba ima svoje individualne karakteristike organizma. Na njih tokom dana utiču razni faktori. Zato, ako vas zanima pravilna ishrana, u svoj režim obavezno dodajte ove regulatore. Proizvodi bogati vitaminima i mineralima uključuju: voće, povrće, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće.
5. Konzumiraju razne masti bez razlike
Danas u modnim časopisima i na raznim internet stranicama možete da pronađete informacije o korištenju biljnih ulja i njihovom pozitivnom uticaju na ljudski organizam. Međutim, u pravilnoj ishrani treba imati na umu da povećanje količine biljnog ulja u ishrani dovodi do intenzivnijeg procesa oksidacije masti. Svako ulje je rafinisani proizvod koji treba konzumirati u količini ne većoj od 1-2 kašike dnevno. Bolje je zamijeniti ga mastima koje se nalaze u drugim namirnicama, kao što su žumanca, orasi, riba ili sjemenke.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.