Jesu li zdravije breskve ili nektarine?
Breskve spadaju u voće bez kojeg je teško zamisliti ljeto, no mnogi ne vole teksturu njezine kore pod jezikom zbog sićušnih "dlačica", pa se okreću nektarinama, od kojih se naizgled ne razlikuju puno.
Nektarine su, zapravo, vrsta breskvi, a iako imaju sličan izgled i nutritivni profil, obično su "klasične" breskve veće i imaju mekaniju unutrašnjost.
Osim toga djeluju manje-više identično, a postoji nekoliko zanimljivih razlika između breskve i nektarine, piše Healthline.
Bosna je bosanska, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne!
Breskve
Voće čiji je latinski naziv Prunus persica može rasti u različitim klimatskim područjima, od tropske do umjerene, a postoje tri vrste:
- freestone – čije se kosti lako odvajaju od zrelog mesa
- clingstone – čije kosti čvršće prianjaju uz meso
- polufreestone – hibrid ove dvije vrste.
Meso breskve, inače, može biti bijelo ili žuto, dok im je kora hrapava i prekrivena sitnim "dlačicama".
Ovo voće je veoma dobro za srce, a mnogi nisu ni znali: Preporučuje se za konzumaciju
Nektarine
Glatke breskve, odnosno nektarine (lat. Prunus persica var. nucipersica), zapravo su vrsta breskvi, koje imaju glatku koru zbog genetske mutacije. Iz genetske perspektive, one su identične običnim breskvama.
I one mogu imati tri vrste, ovisno o tome koliko se lako ili teško koštica uklanja, kao i žutu i bijelu unutrašnjost.
Šta je zdravije – breskva ili nektarina?
Oba voća imaju impresivne nutritivne vrijednosti. Što se tiče šećera, breskve imaju 12,6 g na istoj količini, a nektarine 11 g, dok im je količina masti ista – 0,4 g.
Pružaju istu količinu kalija, tj. 5 posto preporučenih dnevnih vrijednosti, dok breskva daje 8 posto preporučene dnevne količine nijacina (vitamina B3), a nektarina 10 posto, zatim jedna breskva pruža 4 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, a nektarina 5 posto. Isti postotak vitamina C ima jedna nektarina, a breskva 7 posto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
Jedna od omiljenih ljetnih namirnica: Donosimo najjednostavnije i najbrže recepte sa patlidžanom
Što se tiče vitamina E, jedna breskva daje 5 posto preporučene dnevne količine, a nektarina 6 posto. Dakle, breskve imaju neznatno više kalorija, ugljikovih hidrata i šećera, a po svemu ostalom se malo razlikuju: oba voća obiluju šećerima, vlaknima i imaju malu količinu mikronutrijenata kao što vitamini i minerali.
Dakle, odgovor na pitanje što je zdravije nije lako dati jer je u pitanju manje-više isto voće, a ne postoji nijedna relevantna studija koja bi jedno voće proglasila korisnijim za organizam, piše Večernji list BiH.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.