Jeste li znali? Ovo voće je odlično za očuvanje vida i imuniteta
Voće i povrće žute boje sadrži mnogo vitamina C, karotenoida i bioflavonoida koji štite srce, bore se protiv raka, čuvaju vid i zdravlje očiju te jačaju imunološki sistem pomagajući mu da se odbrani od viroza, prehlada i upala.
Žuta boja dolazi od pigmenta betakriptoksantina iz grupe karotenoida, dok su alfa-karoten i beta-karoten zaslužni za narandžastu boju.
Ova grupa voća i povrća sadrži folate koji su posebno važni trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće. Prema podacima Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu, žuto i narandžasto voće i povrće smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura, javlja Zivim.hr.
Saobraćajna nesreća na ulazu u Sarajevu: Jedna osoba povrijeđena
Jedite:
- žute jabuke
- narandže
- limun
- dinje
- marelice
- breskve
- mango
- nektarine
- ananas
- kukuruz
- korabu
- žuti paradajz,
- mrkvu,
- žuti krompir.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.