Ovo voće je veoma sitno, ali ima nevjerovatne zdravstvene prednosti: Dokazano poboljšava rad srca

1
Radiosarajevo.ba
Ovo voće je veoma sitno, ali ima nevjerovatne zdravstvene prednosti: Dokazano poboljšava rad srca
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Voće na sarajevskoj pijaci

Ljeti je sezona sočnih borovnica, ali postoji mnogo razloga da ih zadržite na jelovniku tokom cijele godine.

Šaka borovnica predstavlja odličan izvor vlakana, a uz to sadrži i vitamine C i K, mangan te polifenole - izuzetno korisne biljne tvari. Uključivanje tog sićušnog voća u svakodnevnu prehranu dokazano ima impresivne dobrobiti za zdravlje.

Naime istraživanja su povezala konzumaciju borovnica s boljim zdravljem srca, mozga i crijeva te dugovječnošću. A tome treba dodati i činjenicu da su sočne, zasitne, imaju odličan okus i lako se uklapaju u brojne slatke i slane recepte.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Dobrobiti borovnica

Borovnice su bile predmetom brojnih studija zbog svog učinka polifenola, uključujući i tvar nazvanu antocijanini koja im daje specifičnu tamno plavu boju. Ti su nutrijenti povezani sa zdravljem srca, a borovnice su uključene u popis namirnica zdravih za srce prema programu Američkog udruženja za srce. Nedavna revizija studija pokazala je da postoji povezanost između unosa borovnica i smanjenja nivoa ukupnog te LDL kolesterola, kao i sniženja vrijednosti krvnog pritiska.

Dijetetičari tvrde da je ovo najzdravije voće

Dijetetičari tvrde da je ovo najzdravije voće

Čak, jedna nedavna randomizirana kontrolisana studija pokazala je da je konzumiranje suplementa u obliku praška dobivenog od smrznutih borovnica tokom 12 sedmica poboljšalo endotelne funkcije, što je značajan pokazatelj zdravlja srca i krvnih žila, kod žena u postmenopauzi s visokim krvnim pritiskom. Autori studije takav učinak pripisuju antioksidansima iz borovnice koji neutraliziraju oksidativni stres.

Protuupalno svojstvo borovnica povezano je i sa zdravljem mozga i zdravim starenjem. Istraživanja su pokazala da rana intervencija s borovnicama kod osoba s rizikom za demenciju može smanjiti kognitivno propadanje. Redovno konzumiranje borovnica povezano je i s sa smanjenjem rizika za Parkinsonovu bolest. Da ne spominjemo činjenicu da unos vitamina C doprinosi snažnijem imunitetu, što postaje itekako važno s godinama.

Ovo je definitivno najbolje voće za našu jetru, a tako rijetko ga se sjetimo kupiti

Ovo je definitivno najbolje voće za našu jetru, a tako rijetko ga se sjetimo kupiti

Smatra se i da su borovnice dobre za crijeva, prije svega zbog njihovog udjela vlakana. Randomizirana kontrolisana studija kod osoba s funkcionalnim gastrointestinalnim bolestima pokazala je da je suplementacija praškom dobivenim od smrznutih borovnica tokom šest sedmica dovela do ublažavanja simptoma u području trbuha te poboljšanja općih markera zdravlja i kvalitete života u odnosu na ispitanike koji su uzimali placebo.

Istraživanja o borovnicama i mikrobiomu crijeva su nova i uglavnom se provode na životinjama, ali rezultati su obećavajući. Rana studija na štakorima je pokazala da je suplementacija borovnicama smanjila debljinu uzrokovanu ishranom te poboljšala osjetljivost na inzulin, a naučnici neke od tih učinaka pripisuju promjenama u mikrobiomu crijeva.

Ima li konzumacija borovnica i nekih nuspojava?

S obzirom na to da su borovnice bogate vlaknima, prekomjerna konzumacija može izazvati gasove u trbuhu i proljev. Ali, trebalo bi jesti nekoliko šoljica borovnica dnevno da bi možda moglo doći do pojave takvih nuspojava. Također, antocijanini iz borovnica mogu izazvati pojavu mrlja na zubima, ali ako vas to brine, dovoljno je da nakon konzumiranja borovnica isperete usnu šupljinu toplom vodom.

Borovnice

Odlična su užina za nakon treninga

Zahvaljujući svojim moćnim antioksidalnim svojstvima borovnice su često bile predmetom istraživanja zbog svoje sposobnosti da smanje upalu u tijelu nakon vježbanja. Istraživanje provedeno na biciklistima koji su završili vožnju od 75 kilometara otkrilo je da je suplementacija borovnicama i bananama smanjila proupalne markere koji su uobičajeni nakon velikih fizičkih naprezanja. Jedno drugo istraživanje u koje su bile uključene sportašice pokazalo je da je pijenje smoothieja od borovnica prije i nakon mišićnih oštećenja uzrokovanih intenzivnom vježbom ubrzalo oporavak i jačanje mišića, javlja Zivim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije