Jeste li znali? Ovaj začin mnogi smatraju najzdravijim na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali? Ovaj začin mnogi smatraju najzdravijim na svijetu

Klinčić je začin koji ste sigurno probali u kuhanom vinu, čajevima i medenjacima, a koristi ga se i za recepture parfema. Ali jeste li znali da ga mnogi smatraju najzdravijim začinom na svijetu?

Ovaj mali, ali vrlo moćan začin sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Konzumiranje klinčića je i prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha. U nekim zemljama stomatolozi koriste ulje klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog njegovog jakog antibakterijskog djelovanja.

Zoran Milanović stigao u BiH pa poručio: HDZ-ov izborni zakon neće proći

Ukoliko imate probleme sa zuboboljom jedan cijeli klinčić stavite na desni, što bliže bolnom području, odnosno zubu. Klinčić ubija parazite i bakterije u probavnom traktu, a u primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve.

Postoje i dokazi da neki spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici, a to je jedan od najsnažnijih prirodnih uništavača krvnih ugrušaka. Naučnici iz Danske su otkrili da klinčić u uništavanju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je koriste za liječenje visokog pritiska i povišenog kolesterola u krvi.

Klinčić, najbolji prirodni lijek protiv zubobolje

Glavno eterično ulje u klinčiću je eugenol koji ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, a nedavno provedena istraživanja potvrdila su njegovu učinkovitost u borbi protiv drugih vrsta karcinoma, točnije, prostate, pluća, grla i kože.

Međutim, trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti klinčić te ga ne smijete koristiti dva tjedna prije bilo kakve operacije, javlja Vecernji.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak