Jeste li čuli za ovo jelo? U Turskoj ga obožavaju i prave na svakom koraku - kao mi palačinke

4
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za ovo jelo? U Turskoj ga obožavaju i prave na svakom koraku - kao mi palačinke

Ako ste ljubitelj tijesta te s vremena na vrijeme poželite nešto malo drugačije - na pravom ste mjestu.

Pogačice koji će vas oduševiti zovu se gozleme – tradicionalna turska pogača od tankog tijesta, punjena nadevima poput sira, špinata, mesa, krompira ili gljiva.

Sastojci za 4 palačinke:

Od subote autobusi voze na liniji Sarajevo-Bjelašnica: Poznati termini i cijene karata

300 g glatkog brašna, 1 žlica maslinovog ulja, 3,5 g suhog kvasca, 1 mala kašika šećera, ½ male kašike soli, oko 2 dl tople vode

Sastojci za nadjev:

Tradicionalni turski šambali: Savršen desert bez jaja i brašna

100 g mladog špinata
100 - 150 g feta sira
Sol biber + maslinovo ulje za premazivanje

Priprema tijesta:

Kvasac i šećer preliti toplom vodom i ostaviti na toplom nekoliko minuta. U prosijano brašno dodati nadošli kvasac i kašiku maslinovog ulja te umijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti i ostaviti 20 minuta.

Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova, pokriti i ostaviti na toplom oko 10 minuta. Svaki dio tijesta tanko razviti, 4 dijela nadjenuti špinatom i feta sirom te začiniti.

Poklopiti ne nadjevenim tijestom, rubove spojiti prstima i vilicom te palačinku pržiti na umjerenoj vatri na tavi premazanoj uljem. Peći palačinku 2 - 3 minute, okrenuti i premazati maslinovim uljem. Palačinku peći još 2 - 3 minute, dok obje strane ne dobiju lijepu boju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak