Tradicionalni turski šambali: Savršen desert bez jaja i brašna

U turskoj gastronomiji postoji čitav niz sjajnih deserata, a jedan od njih je i šambali. Ovo je naziv za tradicionalni kolač u kojem nema ni jaja ni brašna, a njegova baza je jednostavan biskvit koji se radi od griza, mlijeka i šećera.
Kao i kod mnogi drugi turski kolači, i ovaj se prelijeva tradicionalnim sirupom od šećera, vode i limuna.
Sastojci:
- 3 šolje griza
- 1,5 šolja jogurta
- 1 čajna šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 čajna kašičica sode bikarbone
Za šerbet:

Pojačane kontrole u Sarajevu: Inspekcija provjerava diskoteke, klubove i dvorane
- 4,5 šolje šećera
- 3,5 šolje vode
- 1 čajna kašičica limunovog soka
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte jogurt i šećer, dobro izmiješajte. Dodajte preostale sastojke i sve dobro sjedinite. Smjesa će biti nešto gušća, ali nemojte se plašiti toga. Podmažite srednje veliku tepsiju i izlijevajte smjesu u tepsiju. Da bi se površina izravnala, navlažite ruke i ravnomjerno poravnajte smjesu.
Kašikom ili nožem, lagano isijecite površinu na dijelove, vodeći računa da ne siječe do dna. Na vrh stavite nekoliko kestenova ili pistaća po želji. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C i pecite oko 30 minuta, dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana.
Za šerbet:
U šerpi pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte dok šećer ne nestane. Kada proključa, kuhajte još oko 12-15 minuta. Dok se šerbet kuha, šambali će se ispeći. Kada je šerbet gotov, vrući šerbet prelijte po vrućem šambaliju. Ostavite da odstoji 4-5 sati da šerbet dobro upije i da se ohladi.
Savjet: Šambali će biti još ukusniji ako ga ostavite da odstoji i dan nakon pripreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.