Jelo koje prave naše nane: Probajte ukusnu sarmu koja nas vraća u djetinjstvo

0
Radiosarajevo.ba

Hladnija godišnja doba donose nam više toplih jela na kašiku, a jedno od najomiljenijih zimskih jela u našim krajevima zasigurno je, njeno veličanstvo - sarma.

Nanina i mamina sarma je najbolja, ali svako može naučiti pripremati ovo klasično jelo.

Donosimo vam jedan jednostavan recept. I jedan savjet - listove kupusa malo operite vodom, da nisu preslani.

Oglasio se Dodikov kabinet nakon što su ovlaštenja u RS prenijeli na člana HDZ-a

Sastojci:

  • 12 većih listova kupusa
  • 1 kg mljevenog mesa
  • 100 g riže
  • 1 luk
  • so, biber, suhi začini, listovi lovora
  • suha rebra (po želji)

Dodaci:

  • masti ili ulja
  • 1-1.5 kašika brašna
  • mljevena slatka paprika

Priprema:

Na malo ulja popržite sitno nasjeckani luk, dodajte meso i začinite. Kad je meso gotovo dodajte rižu i pržite još pet minuta. Smjesu zamotajte u listove kupusa, tako da list stavite na ruku, na list stavite kašiku ili dvije smjese zavisi  koliko su veliki listovi), preklopite s jedne i druge strane i zarolajte.

Ovako se pravi zaprška za sarmu, kuharica dala dva načina i otkrila tajnu

Sarme stavite u lonac i ulijte vodu. Kad su kuhane, napravite umak tako što ćete na masnoći popržiti brašno i papriku i dodati vodu iz sarme (ili iz slavine ako vam je lakše). Zatim umak ulijte na sarme i kuhajte još 10 minuta, piše Skuhaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak