Mirisi iz djetinjstva: Napravite pravu domaću turšiju po receptu naših nana i baka
Zima je pokucala na vrata, pa je pravo vrijeme da se naprave veće količine turšije ili raznih verzija "hladne salate" koje ćemo trošiti tokom hladnih dana.
Sastojci:
– 9 kg povrća: kupus, paprika, zeleni paradajz,mrkva, luk…
– 1 l sirćeta
– 3 l vode
– 1 vinobran (10 g)
– 150 g soli
– 200 g šećera
Nenadu Nešiću pozlilo: Ročište za određivanje pritvora odgođeno
Priprema:
Recept je za količinu od 9 kilograma povrća, ali tečnost je bila sasvim dovoljna za više od 10 kg.
Najbolji recept za početnike: Naučite kako napraviti vrhunski ajvar
Povrće dobro operite. Narendajte kupus, a papriku i zeleni paradajz izrežite na tanka rezanca, odnosno listiće. Sve stavite u jednu veću posudu i dobro izmiješajte.
Sirće, vodu, šećer, so i vinobran izmiješajte i odmah, na hladno, zalijte povrće. Malo promiješajte... Čini se da je malo tečnosti, ali već za 10-ak minuta povrće "padne". Neka u tome stoji 24 sata. Vidjećete, poslije sve bude natopljeno.
Nakon 24 sata salatu stavljati u dobro oprane boce, (tegle, dunstflaše…). Bitno je dobro stisnuti, da u bocama NE OSTANE tečnosti. Teglice zatvoriti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.