Jedna od omiljenih ljetnih namirnica: Donosimo najjednostavnije i najbrže recepte sa patlidžanom

0
Radiosarajevo.ba
Jedna od omiljenih ljetnih namirnica: Donosimo najjednostavnije i najbrže recepte sa patlidžanom

Patlidžan je jedna od omiljenih ljetnih namirnica. Izvorno se uzgaja u Indiji i na Šri Lanki, ali rasprostranjen je po cijelom svijetu, a osobito je cijenjen u mediteranskoj kuhinji.

Savršen je odabir za sve koji paze na liniju jer se u 100 grama svježeg patlidžana kriju svega 24 kalorije.

Osim toga, ovo povrće bogato je vlaknima. Poznat je po gorkom okusu koji je moguće ublažiti kako se očišćeni patlidžan prije pripreme dobro posoli i nakon pola sata ispere. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za pripremu ovog ljubičastog kralja povrtnjaka.

Konaković prozvao Vučića: Nisam vidio da je komentirao zabranu ulaska Feđi Štukanu ili Selmi Bajrami

Punjeni patlidžani

Dva patlidžana ogulite, prerežite uzdužno na pola, izdubite u oblik lađica i posolite, i lađicu i sredinu, da otpuste gorčinu. Na ulju propirjajte jedan luk, jednu papriku, dodajte sredinu patlidžana i mljeveno meso. Pred kraj dodajte kašičicu koncentrata paradajza i začine po želji te smjesom punite patlidžane. Pecite u rerni na 180 stepeni 40 minuta, a pred kraj po vrhu rasporedite komade mozzarelle i ostavite u ugašenoj pećnici pola sata.

Pohovani patlidžani

Patlidžane očistite, uzdužno ih narežite na kriške debljine pola centimetra, nasolite da puste gorčinu i isperite. Potom ih uvaljajte u oštro brašno, zatim u jaja i na kraju u kukuruzno brašno pomiješano s malo suhe mljevene paprike. Pržite na ulju te poslužite uz osvježavajuću salatu od krastavaca i vrhnja.

Salata od patlidžana i paprike

Patlidžane i paprike očistite i pecite ih u rerni dok ne postanu mekani. Kad se ohlade, narežite ih na trakice, dodajte sol, papar, puno svježeg češnjaka i maslinovo ulje te dobro promiješajte. Pustite da odstoji sat vremena, nakon toga je salata spremna za jelo, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak