Jastuk je prljaviji od wc školjke: Koliko ga često treba prati?

1
Radiosarajevo.ba
Jastuk je prljaviji od wc školjke: Koliko ga često treba prati?

Šokantno zvuče podaci istraživanja američke firme Amerisleep, kojim je utvrđeno da se na prosječnoj jastučnici jastuka za spavanje već sedmicu dana nakon pranja! – nalazi više od 3 miliona bakterija. U usporedbi s prosječnom zahodskom daskom, to je čak 17 puta više bakterija.

Prva linija odbrane je jastučnica, koju treba mijenjati barem jednom sedmično, ali mnogi zaborave (slučajno ili namjerno) na taj sedmični zadatak, pa ponekad mijenjaju jastučnice u mjesečnom (!!!) ritmu. Zamislite da se tako odnosite i prema donjem vešu, pa ga mijenjate kao i jastučnice...

Na jastučnicama se zadržava najveća količina prljavštine, od sitnih komadića oljuštene kože do masti iz kose. Ali često nam u snu pobjegne i slina iz usta, koja natapa jastučnicu i probija svoj put dublje u jastuk. Zamislite samo koliko tjelesnih tekućina tokom sedmica i mjeseci tako završi u vašim jastucima, stvarajući savršeno "igralište" za bakterije.

Nedjelja navečer: Radovi na Skenderiji traju i u noćnim satima

Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju da svoje jastuke operete barem jednom svakih šest mjeseci, a ne bi škodilo da im se posvetite i jednom svaka tri mjeseca. Pranje jastuka nikome nije baš najdraži kućanski posao, naročito kad se sjetimo koliko im treba da se osuše, često i više dana. Savršeno je ako jastuke možemo ubaciti u veš mašinu i sušilicu, ali šta uraditi kad to ne možemo napraviti?

Jastuci od memorijske pjene posebno su popularni posljednjih godina jer nude brojne benefite. Ali kad ih treba oprati, ovi su jastuci nježne biljke. Posebno su osjetljivi na čvrsta mehanička postupanja pri pranju, stoga zaboravite na jednostavno ubacivanje u veš mašinu.

Vrijeme je da se naspavate: Pet savjeta za bolji san

Postoji više vrsta ovih jastuka i prije pranja obavezno pratite uputstva proizvođača. Neke je moguće prati u vodi, ali na društvenim mrežama i forumima možete pronaći brojna svjedočanstva korisnika koji su se nakon takvog pranja morali oprostiti od svog omiljenog jastuka.

Memorijska je pjena materijal na bazi poliuretana, viskozne elastične mase napravljene od milijarde ćelija u obliku malih balona koji reagiraju na pritisak i temperaturu. Zbog njene složene strukture nije je jednostavno čistiti kao obične jastuke. Dobra je vijest da je memorijska pjena hipoalergena i otporna je na razvoj bakterija i grinja, što znači da ćete ipak duže moći mirno spavati kad je čistoća u pitanju.

Pri pranju jastuka od memorijske pjene zaboravite na uporabu tradicionalnih deterdženata za uklanjanje mrlja, kao i na ribanje, čvrsto trljanje ili pranje u veš mašinu. Pri pranju koristite samo blage deterdžente, a budite štedljivi i s količinom vode.

Kako znati kada je vrijeme za novi jastuk? Uradite ovaj test od samo 30 sekundi

Jastuci od memorijske pjene lagano na sebe prime vlagu, a vlažni jastuci brzo postaju leglo bakterija i plijesni.

Jastuk od memorijske pjene valja prati nježno i strpljivo. Najbolje je da u posudi pomiješate hladnu vodu s blagim sapunom, natopite krpu u pripremljenu tekućinu, iscijedite iz nje višak vode te blagim pokretima prelazite preko površine jastuka.

Pritom pazite da se jastuk što je manje moguće natapa vodom – vaši pokreti moraju biti lagani, nikako ne trljajte i ne stružite žestoko krpom o jastuk. Nakon što ste tako jastuk oprali, ostavite ga da se osuši. Najbolje bi bilo da se suši na otvorenom, položen na žice sušila za rublje, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak