Izmjene u prehrani koje starije žene trebaju uvesti: Osjećat će se duplo mlađe

0
Radiosarajevo.ba
Izmjene u prehrani koje starije žene trebaju uvesti: Osjećat će se duplo mlađe

Za žene starije od 50 godina vrlo je važno koje namirnice unose u svoj organizam, kako bi izbjegle određene zdravstvene probleme.

Kako starimo, naša se tijela mijenjaju, a uz ove stručne savjete osigurat ćete im hranjive tvari koje su im potrebne.
 
Dijetetičar Jason Ewoldt kaže da bi žene nakon 50. rođendana trebale u svoju prehranu uključiti tri vrste hranjivih tvari koja su vrlo učinkovita u borbi protiv najčešćih promjena uzrokovanih starenjem.

1. Kalcij za zdravlje kostiju

Osteoporoza je vrlo česta bolest u ovoj dobi, a istraživanja pokazuju da svaka treća žena starija od 50 godina ima rizik od prijeloma kostiju uzrokovanog osteoporozom. Rizik od razvoja ove bolesti raste s godinama, zbog čega je vrlo važno unositi dovoljne količine kalcija. Žene starije od 50 godina trebaju 1200 miligrama kalcija dnevno.

Zatvorene Paraolimpijske igre u Parizu, Ismail Barlov nosio zastavu BiH

Kako starimo apsorbiramo manje kalcija, a sposobnost nekih žena da podnose mliječne proizvode—najbolje izvore kalcija—također se smanjuje kako stare. Zeleno povrće i sok od narandže obogaćen kalcijem drugi su dobri izvori', kaže Ewoldt.

2. Proteini za zdravu mišićnu masu

Do 80. godine života žene izgube do polovine mišićne mase. Međutim, unos dovoljno proteina može usporiti ovaj proces. Potrebe za proteinima ovise o vašoj težini, a ženama starijim od 50 godina stručnjaci preporučuju 1 do 1,5 grama proteina po kilogramu težine.

"Zdrava biljna prehrana koja ne uključuje meso, glavni izvor bjelančevina, ipak može pružiti mnogo bjelančevina ako donesete pametne odluke. Odaberite više soje, kvinoje, jaja, mliječnih proizvoda, orašastih plodova, sjemenki i graha", savjetuje dijetetičar Ewoldt.

3. Vitamin B12 za rad mozga

Kako žene stare, one apsorbiraju manje hranjivih tvari iz hrane koju jedu. Jedan od ključnih nutrijenata koji ne apsorbiraju dovoljno je vitamin B12, koji je neophodan za održavanje zdravih crvenih krvnih stanica i funkcioniranje mozga. Preporučeni dnevni unos vitamina B12 za žene starije od 50 godina je 2,4 mikrograma dnevno.

Čuveni pisac otkriva: 'Žena počinje da stari kada primijeti da radi ove dvije stvari'

"Najbolji izvori vitamina B12 su jaja, mlijeko, nemasno meso, riba i hrana poput žitarica", objašnjava Jason Ewoldt.

On također navodi tri dodatna savjeta kako pomoći ženama 50+ da dobiju sve potrebne hranjive tvari.
 
Fokus na cjelovite žitarice, voće i povrće pomoći će vam da izbjegnete mnoge uobičajene probleme koji dolaze s godinama.

Naučnici imaju dokaze: Ovo sprječava gubitak pamćenja i kognitivno starenje

Pijte vodu i prije nego što ožednite. Način na koji tijelo otkriva žeđ mijenja se kako starite. Pazite da pijete puno vode, čak i ako ne osjećate žeđ. Nosite bocu vode i popijte čašu uz svaki obrok.

Zakažite termin za hranu. Zapišite plan u kalendar jer je tako veća vjerovatnost da ćete pojesti sve što ste planirali, prenosi Story

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak