Izbjegavajte ove namirnice koje uzrokuju bubrežni kamenac

0
Radiosarajevo.ba
Izbjegavajte ove namirnice koje uzrokuju bubrežni kamenac

Svakodnevne namirnice koje možemo pronaći u frižideru, poput mliječnih proizvoda i mesa, u pretjeranim količinama mogu uništiti zdravlje naših bubrega te pokrenuti bubrežne kamence.

Pojava bubrežnih kamenaca jedna je od najučestalijih bolesti urinarnog trakta, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se kod muškaraca, prenosi Večernji.ba.

U rizičnu skupinu pripadaju osobe od 20 do 40 godina, a kada se jednom bubrežni kamenac pojavi, postoji veća šansa da će do bolesti ponovno doći, a postaju podložnije i drugim bolestima urinarnog trakta, popust bolesti mjehura i upale mokraćnih puteva.

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane

Istraživanje: Ovo je alkoholno piće koje najmanje šteti vašoj jetri

Pojava bubrežnog kamenca razlikuje se prema lokaciji, pa prepoznajemo one kamence u bubregu, mokraćovodu i u mokraćnom mjehuru.

Simptomi su vrlo slični – nagla i oštra bol na području donjeg dijela trubuha, često popraćena mučninom i povraćanjem, uz vidljivu krv u mokraći, kao i bol tokom mokrenja.

Kao i kod drugih bolesti, i za povećanje, odnosno smanjivanje, rizika od oboljenja od bubrežnog kamenca, kao i za liječenje, vrlo je važna pravilna prehrana i dovoljna hidratacija.

Ovih sedam namirnica znatno poboljšava raspoloženje

Hrana koja povećava rizik od bubrežnog kamenca

Zdravlje bubrega vrlo je važno jer je ono zaduženo za detoksikaciju tijela, odnosno odstranjivanje metabolita i filtriranje krvi.

Zato je važno da smanjite unos sljedećih namirnica koje podižu rizik od razvoja bubrežnog kamenca.

U zdravom tijelu zdrav duh: Izbjegavajte ove namirnice u srednjoj dobi

Životinjske bjelančevine  

Prehrana bogata životinjskim bjelančevinama (odnosno proteinima), kao i ribom i morskim plodovima, može potaknuti stvaranje kamenaca urične kiseline.

Mliječni proizvodi

Mliječni su proizvodi slični životinjskim proteinima te pretjerana konzumacija može potaknuti izlačivanje kalcija putem mokraće, što je povezano s većim stvaranjem bubrežnog kamenca.

Neke osobe nikad ne bi smjele piti kafu, tvrde stručnjaci. Evo koje

Kafein

Kafein se ne nalazi samo u kafi, već i u gaziranim sokovima, energetskim napicima i čajevima, a ako ne pripazite, može doći do pretjerane konzumacije kafeina.

Kafein može utjecati na pojavu bubrežnog kamenca jer se povećava razina kalcija u bubrezima.

So

Ograničenje unosa soli važno je ne samo za očuvanje normalne funkcije rada bubrega, već i za smanjivanje rizika od drugih hroničnih oboljenja, poput onih srčanih.

Čaj ili kafa? Eksperti odgovarali na pitanje - šta je bolje popiti ujutro

Svjetske preporuke govore da trebamo ograničiti unos soli na maksimalno pet grama, a kod već postojećih hroničnih oboljenja savjetuje se ograničiti na 2-3 grama dnevno.

Ako su bubrežni kamenci nastali zbog viška kalcija u organizmu, savjetuje se iz prehrane izbaciti namirnice koje sadrže oksalate, poput: cvekle, celera, peršuna, poriluka, cjelovitih žitarica, zobene kaše, pšeničnih klica.

Uz ove namirnice, također pokušajte piti što više tekućine tokom dana!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak