Iz stare knjige recepata: Napravite orahovaču 'po starinski', kažu da je daleko bez konkurencije

0
Radiosarajevo.ba
Iz stare knjige recepata: Napravite orahovaču 'po starinski', kažu da je daleko bez konkurencije

Svake godine, tamo negdje sredinom ili krajem juna, stabla oraha prepuna su okruglih zelenih plodova veličine breskvica idealnih za pravljenje poznatog domaćeg likera - orahovače.

Međutim, kako je ove godine sve uranilo - od jagoda, trešanja, duda pa i povrtnica kao što su mahune, nemojte da vas iznenadi što su i orasi već veličine ping-pong loptice, dakle još malo i taman idealni za pripremu slatkog desertnog pića na bazi rakije.

Recepata za orahovaču ili orahovac, kako ga negdje zovu, ima mnogo, neki bi rekli kao i kuća u kojima se svake sezone priprema, no Dobra hrana otkriva jedan kojem se rado vraćaju, jer u njega idu i začini koji ovom likeru daju posebno dobre arome, a otkrili su ga u staroj knjižici recepata.

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Sastojci:

  • 1 l rakije (najbolje komovice)
  • 8 mladih zelenih oraha
  • 400 g šećera
  • 1 limun
  • začini: kora cimeta, klinčići, đumbir (oko 3 cm) i/ili nekoliko zrna kafe

Priprema:

Za ovaj recept važno je odabrati veliku teglu sa širokim grlom kako bi vam u nju stali svi sastojci. Teglu prije upotrebe dobro operite i posušite.

Orahe i limun također dobro operite. Ako želite, veće orahe možete i prepoloviti, a limun narežite na kriške.

Kuhari ribu ne valjaju u brašno, već u ovaj sastojak: Ne upija ulje, a bude i ukusnija i hrskavija

U pripremljenu teglu redom slažite šećer, zatim orahe, limun i odabrane začine pa na kraju sve zalijte rakijom i dobro zatvorite kako iz nje ne bi ishlapio alkohol. Teglu držite na direktnom suncu, a ako nemate terasu ili balkon, tada ju je dobro staviti na prozorsku dasku. Ostavite teglu na tom mjestu punih mjesec dana, a svake sedmice je otvorite i promiješajte. Kako dani idu, tako će se i boja likera mijenjati i postajati sve tamnija. Kada prođe mjesec dana koliko je tegla sa svim sastojcima bila na suncu, vrijeme je da je procijedite. Pripremite bocu ili manje boce - operite ih i sterilizirajte u pećnici, te u njih uz pomoć sita prelijte čisti liker.

Čuvajte na tamnom i suhom mjestu. Ovako pripremljeno orahovcu boja je tamna, gotovo crna, a arome moćne
 
Dobro je znati! Ako volite malo slađa pića i okus vanilije, tada na ovu količinu rakije i oraha možete dodati i dva vanilin šećera, odnosno oko 20 g. Ako, pak, volite citrusne note, osim limuna, u liker možete dodati i naranču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak