Imate masnu jetru? Evo kako riješiti taj problem u nekoliko jednostavnih koraka

0
Radiosarajevo.ba
Imate masnu jetru? Evo kako riješiti taj problem u nekoliko jednostavnih koraka

Masna jetra je problem nakupljanja viška masnoće,u jetrenim stanicama, što može dovesti do upala, oštećenja, pa čak i zatajenja jetre. Zato su pravilna prehrana i odabir namirnica koje podržavaju zdravlje jetre od izuzetne su važnosti.

Iako jetra sadrži neku količinu masnoće, kada ona čini više od 5 posto težine jetre, smatra se masnom. Ovo stanje može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući prekomjernu težinu, visoke nivoe šećera i triglicerida u krvi, kao i prekomjernu konzumaciju alkohola.

Postoje dvije glavne vrste masne jetre: alkoholna i nealkoholna. Alkoholna masna jetra je rezultat prekomjernog konzumiranja alkohola, dok nealkoholna masna jetra (NAFLD) može biti posljedica metaboličkih stanja kao što su pretilost, dijabetes i visoki kolesterol.

Dnevnik Radija Sarajevo | Satko Bitanga: Pakao Bliskog istoka

U ranim fazama, masna jetra obično ne pokazuje simptome i često se otkriva slučajno, tokom pretraga iz drugih razloga. Ako se ne liječi, masna jetra može napredovati u ozbiljnije stanje, poput upale jetre (steatohepatitisa), fibroze, pa čak i ciroze jetre. Ključna strategija u prevenciji i liječenju masne jetre uključuje promjene u životnom stilu, poput zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i održavanja zdrave težine, piše Ordinacija. U nekim slučajevima, možda će biti potrebni i lijekovi ili druge medicinske intervencije, ovisno o uzrocima i težini stanja.

Jetrena dijeta

Osnova jetrene dijete kod masne jetre jest smanjenje unosa štetnih masnoća i povećanje unosa hranjivih tvari koje podupiru funkciju i oporavak jetre. Ključni elementi jetrene dijete uključuju:

Pazite sa upotrebom ovih šest popularnih biljnih dodataka ishrani: Mogu izazvati ozbiljne probleme

Smanjenje unosa zasićenih masnoća i jednostavnih šećera

Prekomjeran unos ovih tvari može doprinijeti akumulaciji masnoće u jetri. Umjesto toga, preporučuje se konzumiranje hrane bogate zdravim mastima, poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova.

Povećanje unosa vlakana

Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke bogate vlaknima pomažu u regulaciji probave i smanjenju razine šećera u krvi, što može pomoći u smanjenju masnoće u jetri.

Izbjegavanje alkohola

Alkohol može biti izuzetno štetan za jetru, stoga je preporučljivo njegovo potpuno izbjegavanje ili značajno smanjenje.

Hidratacija

Pijenje dovoljno vode ključno je za podršku funkcije jetre i eliminaciju toksina iz tijela.

Kontrola porcija i učestalost obroka

Manji, češći obroci mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjenju opterećenja na jetru.

Ova dijeta, osim što pomaže u smanjenju nakupljanja masnoća u jetri, može smanjiti rizik od razvoja drugih zdravstvenih problema povezanih s masnom jetrom, poput dijabetesa i bolesti srca. Uz prehrambene promjene, važno je uključiti i redovitu tjelesnu aktivnost kao dio sveobuhvatnog pristupa liječenju masne jetre.

Savjeti za poboljšanja rada jetre: Sa ova tri koraka čuvate zdravlje

Kako liječiti ovaj problem

Promjena prehrambenih navika igra ključnu ulogu u liječenju masne jetre i može biti izuzetno uspješna, posebno u ranoj fazi bolesti. Studije pokazuju da pravilna prehrana može znatno smanjiti masnoću u jetri, upalu i rizik od fibroze. Jedan od ključnih elemenata uspjeha dijetetskih promjena u liječenju masne jetre je mršavljenje. Gubitak samo pet do 10 posto tjelesne težine može dovesti do značajnog smanjenja masnoće u jetri, poboljšanja upalnih markera i čak povlačenja fibroze. Međutim, gubitak težine treba doći postepeno, kroz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, kako bi se izbjegao dodatni stres na jetru.

Važno je napomenuti da, iako je promjena prehrambenih navika temelj za liječenje masne jetre, ona može zahtijevati i druge intervencije, kao što su rješavanje osnovnih stanja (npr., dijabetes, hiperlipidemija) i redovne kontrole jetre i napretka liječenja.

Prije početka bilo kakvog dijetetskog ili fitness programa treba potražiti savjet stručnjaka, posebno ako postoje drugi zdravstveni problemi. Jetrena dijeta nije samo prehrambeni režim, već korak prema boljem zdravlju i kvaliteti života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak