Iftarski recepti: Počastite sebe i najbliže - sogan dolmom
Sogan dolma (tur. Sogan dolmasi) ili punjeni luk se tradicionalno sprema u Bosni i Hercegovini, posebno za vrijeme ramazana i bajrama.
Za ovo jelo nema nikakvih 'trikova' koji bi mogli pomoći, potrebne su samo mirne i nježne ruke i strpljenje.
Sastojci:
- 500 gr mljevene junetine
- tri pune šake riže
- 8-10 manjih glavica luka
- vegete
- paprike
- bibera
- pet kašika ulja
Priprema:
Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuha na 5-6 minuta. Ne smijete prekuhati luk, inače će se raspadati. Stavite potom u hladnu vodu da se ohladi dok zamijesimo 'punjenje'.
Bosna i Hercegovina kupuje objekte u New Yorku, Rimu i Skoplju
Dobro zamijesiti mljeveno meso, začine (vegetu, papriku i biber), rižu i ulje. Staviti malo više paprike da bi sos dobio lijepu crvenu boju tokom kuhanja i dodajte jednu kašiku mlake vode.
Kada se luk ohladi, polako počnemo odvajati slojeve trudeći se da se 'krugovi' ne raspadnu - i ako se raspadnu, nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug.
Pijete li kafu ili čaj poslije iftara: Evo da li je to dobro
Najmanje, centralne dijelove ostavite sa strane.
Nježno punite luk sa smjesom i stavljajte u šerpu. Centralnim dijelovima luka, koje ste maločas ostavili sa strane, sad popunite praznine između dolmi u šerpi. A, tokom punjenja, pritisnite meso u luk da popunite svo mjesto.
Pouljite i stavite na ringlu, kada čujete da se počelo peći (1-2 minuta), prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi, sve dok ne nestane vode. Kada nestane vode, ponovo je dodati dok ne prekrije i pustiti da ponovo zavrije. Potom smanjiti temperatura na srednju i poklopiti, savjetuje Coolinarika.
Da ramazanski dani budu posebni: Za hadžijski iftar napravite hadžijski ćevap
Otprilike se kuha pola sata, no najlakše ćete to provjeriti tako što će te vidjeti da li je riža u potpunosti kuhana.
Napravite zapršku od dvije kašike brašna, kašike crvene paprike i vode po potrebi. Kašikom lagano sipajte zapršku u sos, te pustiti da se sos krčka na maloj temeperaturi još 3-5 minuta. Posuti peršunom i s malo bibera i poslužiti!
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.