Ideja za vikend : Špageti s paradajzom i pestom od oraha
Nema ništa lakše nego uvesti orašaste plodove u svakodnevni jelovnik. To nikako ne mora biti samo grickalica umjesto užine.
Načina da pojedete svoju preporučenu dnevnu količinu ima bezbroj. Evo jedne ideje:
Špageti s paradajzom i pestom od oraha
Sastojci:
- 2/3 šolje oraha
- 2 šolje prepolovljenih cherry paradajzčića
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- sol
- 6 sitno nasjeckanih inćuna
- 2 nasjeckana češnja bijelog luka
- 1 čajna kašika sitno naribane korice limuna
- 1/4 čajne kašike mljevenog crnog bibera
- 1/2 šolje listova bosiljka
- 14 g parmezana
- 350 g špageta
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 250 stepeni i orahe pecite 8-10 minuta na papiru za pečenje pa ostavite da se ohlade.
Denis Stojnić na Sudu BiH: "Nisam kriv"
Brzo i slasno: U samo tri koraka spremite sjajan kolač od sira
Malo smanjite temperaturu u pećnici i 5-7 minuta pecite cherry paradajz (dok ne puste malo tekućine) na papiru za pečenje, zatim ostavite da se ohlade.
U blenderu miješajte inćune, bijeli luk, koricu limuna i 14 g parmezana dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte orahe i paradajz (ostavite nekoliko polovica za ukrašavanje), zatim, dok je blender još uključen, polako ulijte 1/3 čaše ulja.
Miješajte dok se sastojci ne sjedine, zatim posolite i popaprite prema ukusu, piše Živim.
Kuhanu tjesteninu ocijedite i stavite u posudu s pestom te dodajte dvije kašike vode u kojoj se kuhala i dobro promiješajte tako da špageti budu obavijeni umakom. Ukrasite listićima bosiljka i preostalim paradajzom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.