Ideja za odličan obrok: Recept za ćufte u umaku od paradajza

0
Radiosarajevo.ba
Ideja za odličan obrok: Recept za ćufte u umaku od paradajza

Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete? Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od paradajza uz koje je dovoljno samo skuhati pire-krompira.

Neki dodaju hljeb, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od paradajza.

Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu.

Sastojci:

Za ćufte/okruglice:
500 g mljevenog mesa (po izboru)
75 g riže
1 luk
2 jaja
2 kašike prezle ili mrvica hljeba
2 male polovice bijelog luka
1 kašika slatke mljevene paprike
50 ml vode
sol, papar
malo sitno sjeckanog svježeg peršuna
2 kašike maslinova ulja

Za umak:

500 ml pasiranog paradajza 
3 kašike maslinova ulja
3 kašike glatkog brašna
1 kašika šećera
1,5 l vode
sol, papar

Priprema:

1. Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.

2. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, mrvice hljeba ili prezlu, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.

3. Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.

4. U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.

5. Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.

6. Poslužite uz pire krompir, piše Dnevnik.hr.

Uživajte u odličnom ručku!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak