Ideja za ručak: Jamie Oliverova "ukusna" piletina s bijelim lukom spremna za samo 18 minuta

0
Radiosarajevo.ba
Ideja za ručak: Jamie Oliverova "ukusna" piletina s bijelim lukom spremna za samo 18 minuta

Poznati kuhar Jamie Oliver predstavio je "ukusni" recept za piletinu s bijelim lukom, navodeći "divne ukuse Libana" kao inspiraciju za ovaj brzi i jednostavni obrok.

Oliver posebno ističe korištenje "lijepih i debelih" konzerviranih leblebija, nazivajući ih "revolucionarnim" kada je riječ o ukusu i teksturi. Ovaj ukusni obrok možete pripremiti za samo 18 minuta, što ga čini savršenim izborom za ručak ili večeru.

Iako možete uživati u piletini s bijelim lukom samostalno, dodavanje priloga osiguraće bogatije gastronomsko iskustvo. Recept zahtjeva samo šest sastojaka, što ga čini i povoljnim za pripremu.

U ovom dijelu BiH jutros izmjereno minus 17: Stigla i prognoza do četvrtka - evo kad se vraća kiša

Ovaj jednostavan i elegantan recept za piletinu s bijelim lukom predviđen je za dvoje, ali Oliver poziva da prilagodite porcije prema broju svojih gostiju.

Sastojci:

  • 4 čena bijelog luka
  • 2 fileta pilećih grudi (150 g, bez kože, iz slobodnog uzgoja)
  • Pola 700 g tegle leblebija
  • 250 g baby spanaća
  • 1 puna kašika sumaka
  • Crveno vinsko sirće
  • Maslinovo ulje, so i biber po ukusu

Priprema:

  • Počnite sa čišćenjem i rezanjem bijelog luka dužinski, zatim ga pržite u velikoj tavi s neprijanjajućim dnom sa kašikom maslinovog ulja, često miješajući.
  • Dok se bijeli luk prži, svaki pileći filet narežite na tri duga traka i dobro začinite morskom soli i crnim biberom.
  • Kada bijeli luk postane zlatno smeđi, izvadite ga pomoću kašike sa rupicama, ostavljajući za sobom aromatično ulje.
  • U isto ulje stavite pileće trakice i pržite ih pet minuta, dok ne postanu zlatne i potpuno skuhane, često ih prevrćući.
  • Kada je piletina gotova, izvadite je iz tave i dodajte leblebije (s tečnošću).
  • Dodajte spanać, većinu prženog bijelog luka i kašiku crvenog vinskog sirćeta, zatim sve kratko promiješajte na srednjoj vatri dok spanać ne wilti i leblebije se zagriju.
  • Sve dobro začinite solju i biberom, a zatim vratite piletinu u tavu. Na kraju dodajte preostali bijeli luk i obilato pospite sumakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak