Ideja za nedjeljni ručak: Napravite sarajevske ćevape kao iz ćevabdžinice

5
Radiosarajevo.ba
Ideja za nedjeljni ručak: Napravite sarajevske ćevape kao iz ćevabdžinice

Ćevapi su poznato je jelo od mljevenog mesa, porijeklom iz Bosne i Hercegovina, a jako su popularni na području jugoistočne Europe.

Najčešće su servirani u lepinji sa kajmakom i lukom, a mogu se servirati i s ajvar.

Kod izrade ćevapa najvažnije je odabrat kvalitetno meso, koje možete pronaći kod nekih od lokalnih mesara u vašoj okolini. Luk i češnjak nasjeckate na što manje komadiće kako bi pustili svoje sokove i meso učinili što sočnijim.

Novi detalji napada u Njemačkoj: Najmanje 11 mrtvih, poznato ko je napadač

Sastojci

  • 1,5 kg mljevene junetine
  • 500 g mljevene janjetine
  • 4 čehne bijelog luka
  • 2 kašičice soda bikarbone
  • 40 g soli

Priprema

Meso narežite na kockice, pa posolite. U lonac stavite očišćeni bijeli luk pa dodajte 100 ml vode i kuhajte dok ne proključa. Zatim pustite da se tekućina ohladi i njome prelijte meso. Pomiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite meso preko noći u frižideru.

Nakon toga meso izmeljite, pa ga ponovno poklopite i ostavite da odstoji na sabnoj temperaturi još 4-5 sati, a zatim u smjesu dodajte soda bikarbonu i dobro promiješajte. Oblikujte ćevape i pecite na roštilju ili u rerni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak