Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

0
Radiosarajevo.ba
Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

Ako ljeti ne volite provoditi puno vremena u kuhinji, salata s bijelim grahom i rukolom najbolji je izbor za vas - možete je jesti kao prilog uz glavno jelo ili kao samostalan obrok.

Nataša, poznatija pod imenom @burbon_i_borovnice, na svom je Instagram profilu podijelila odličan recept za salatu s bijelim grahom i rukolom koju možemo jesti kao prilog ili samostalno jelo.

Salatu je moguće nadograditi s nekim sastojkom kojeg posebno volite, a začine prilagodite po želji.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Recept za salatu s bijelim grahom i rikulom:

  • 250 g bijelog krupnog graha (kuhanog ili iz konzerve)
  • 100 grama rukole
  • 2 kriške hljeba po izboru
  • kašika maslinovog ulja
  • vezica mladog luka, narezana na sitno

Za dresing/vinaigrette (omjer ulja i octa bi trebao biti 3:1 u korist ulja):

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 10 ml jabukovog sirćeta
  • sok jednog limuna
  • nekoliko listova peršuna
  • nekoliko listova mente
  • nekoliko listova bosiljka
  • 1 režanj bijelog luka
  • prstohvat soli
  • 1 manja chilli paprika

Prijedlog za doručak: Savršeni ljetni obrok koji osvježava i daje vam energiju

Priprema:

  • Sve sastojke za vinaigrette stavite u blender i blendajte dok se svi sastojci potpuno ne usitne. Ovo možete napraviti i ručno, samo će vam tekstura biti malo grublja. Probajte i po potrebi doradite začinima.
  • Hljeb popržite na maslinovom ulju, dok lagano ne pozlati.
  • U zdjelu ubacite bijeli grah i mladi luk pa ga prelijte s 2/3 dresinga i dobro promiješajte.
  • Između dva tanjura podijelite rikolu, dodajte grah i prelijte s preostalim dresingom.

Poslužite svježe s prepečenim hljebom, piše Sensa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak