Kako posaditi rukolu u saksiji ili na balkonu

Radiosarajevo.ba
Kako posaditi rukolu u saksiji ili na balkonu
Postoji mnogo začinskih biljaka koje je lako uzgajati i koje možemo uzgajati na malom prostoru. Uz malo dobre volje također na malom prostoru možete uzgojiti i rukolu koja će dobro doći uz salate ili kao dodatak nekim jelima poput pizze, tjestenine..

Najbolje je ukoliko se koristi svježa i mlada, jer stariji listovi daju dodatno gorak ukus.

Veoma je zdrava, a njeni listovi bogati kalcijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, željezom i vitaminima C i A. Rukola brzo raste i možete je posaditi u saksiji na manje ili više osunčanom mjestu. Dobro je brati listove dok su manji jer su manje gorki.

Kako posaditi rukolu

Za početak vam je potrebno sjeme rukole koje možete kupiti u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Sadnju možete početi u plastičnim čašicama ili u saksiji.

Proljeće ili jesen, idelano je vrijeme za sadnju. Kada se sjeme posadi potrebno je šest do sedam sedmica do berbe.

Postavite nekoliko sjemenki u saksiju, stavite pored prozora ili na terasu i sačekajte da nikne. Tada je možete presaditi u veće posude i napraviti malo razmaka između sadnica. Biljka nije osjetljiva na sušu ali ipak bi bilo dobro da je zalijevate kako bi se brže i ljepše razvijala, a isto tako ukoliko je ne zalijevate redovno dobićete veoma gorak ukus salate.
Saksije rukole na terasi postavite negdje gde je hladovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije