Idealan ručak za ljetne dane gotov u 10 minuta: Umak za tjesteninu koji se ne kuha
Dolaskom toplijih dana sve nam se manje vremena provodi u kuhinji, a mnogi ljudi složit će se s tim da im ni apetit nije prevelik.
Zato biramo salate, lagano meso i umake – jela koja su brzo gotova.
Portal Martha Stewart donosi recept za umak koji možete jesti uz tjesteninu ili rižu, a ne kuha se!
Sastojci:
pola kile narezanog paradajza
srednje veličine pola šoljice maslinovog ulja
2 režnja bijelog luka
2 konzerve tune u ulju
1/4 šoljica parmezana
1/4 šoljica svježeg bosiljka
1 kašika vinskog octa
sol
tjestenina po izboru, preporučuju se špageti
Priprema:
U veliku zdjelu dodajte paradajz, ulje, bijeli luk, bosiljak, ocat i sol.
Sve promiješajte i ostavite da malo odstoji. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu i ostavite 1/4 šoljice vode u kojoj se kuhala za poslije.
Tjesteninu dodajte u zdjelu s paradajzom, pridružite im tunu, parmezan i još malo maslinova ulja. Sve dobro izmiješajte, dodajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina kako biste zagustili umak i dobili kremastu teksturu.
Pospite s još malo parmezana.
Prijatno :)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.