Idealan recept za pripremu kobasica: Uradite ovo i uživajte

0
Radiosarajevo.ba
Idealan recept za pripremu kobasica: Uradite ovo i uživajte

Kobasice su omiljeni doručak mnogih ljudi, uz jaja i hrskavu slaninu.

Iako ih većina već godinama priprema na isti način, stručnjaci tvrde da postoji jednostavan trik koji može kobasice učiniti još ukusnijim i sočnijim nego ikada prije.

Umjesto prženja u običnoj tavi ili korištenja friteze na vrući zrak, kuhari iz kompanije Told Campbells Meat preporučuju korištenje tave od livenog gvožđa (cast iron skillet). Prema njihovim riječima, upravo ovaj tip tave "dodaje dodatni sloj okusa" kobasicama i pomaže da ostanu sočne tokom pripreme.

Luigi Soreca nakon što je odobrena Reformska agenda: "BiH ima kapacitete za velike stvari"

Za početak, važno je koristiti kvalitetno maslinovo ulje, idealno je blaže, nerafinirano ulje koje neće previše nadjačati prirodne arome kobasica. Ulje se zagrijava u tavi dok ne dobije lagani sjaj na površini. Ključno je ne stavljati kobasice prerano, dok je ulje još hladno, jer to može dovesti do masnih i gnjecavih rezultata.

Kada su kobasice spremne za prženje, važno je da ne dodiruju jedna drugu u tavi, na taj način se sprječava lijepljenje i osigurava ravnomjerno zapečena površina sa svih strana. Kobasice bi trebalo pustiti da se dobro zapeku s jedne strane prije nego ih okrenete. Prečesto okretanje ili pritiskanje tokom prženja može negativno uticati na teksturu i sočnost.

Ako vam je potrebna brža priprema, kobasice se mogu prerezati po dužini (“butterfly” tehnika), ali treba imati na umu da će tada izgubiti dio svoje prirodne masnoće i vlage. Bez obzira na metodu, uz pravilnu tehniku i odgovarajući alat ukusne, savršeno zapečene kobasice su zagarantovane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak