Šta se može desiti ako ne skinete kožu sa kobasice? Stručnjakinja ima odgovor

0
Radiosarajevo.ba
Šta se može desiti ako ne skinete kožu sa kobasice? Stručnjakinja ima odgovor
Pixabay / Ilustracija

Kobasice dolaze s kožom koja može biti više ili manje debela, a neki je ljudi uklanjaju, a drugi je jedu. Nije sasvim jasno je li se ta koža uistinu jestiva.

Je li bolje skinuti kožu s kobasice ili je pojesti? Prema Patriciji Casas, profesorici zdravstvenih nauka na Otvorenom univerzitetu Katalonije, "koža koja prekriva sušene kobasice može biti izrađena od prirodnog ovitka (životinjsko crijevo) ili umjetnog ovitka (celuloza, kolagen ili plastični materijali odobreni za prehrambenu uporabu)", piše Marca

U većini slučajeva, kobasica je prekrivena prirodnim crijevom i može se jesti. Međutim, kada je riječ o sintetičkom crijevu, treba ukloniti kožu, ističe Patricija Casas.

Dragan Bursać: 'Stanivuković u danima žalosti sa trubačima na izbore - sramotno'

Dragan Bursać: 'Stanivuković u danima žalosti sa trubačima na izbore - sramotno'

Šta je bijeli prah koji prekriva kobasice? Treba li ga ukloniti? Prema web stranici Jamón Puro Bellota, taj prah nije brašno, već plijesan.

Ona ima zaštitnu funkciju jer sprječava druge štetne plijesni da prekriju kobasicu.

Osim toga, ova plijesan pridonosi procesu zrenja kobasice. Bijeli dio je plijesan koju proizvođači stvaraju u fazi sušenja kako bi spriječili pojavu drugih štetnih plijesni i dodali kobasici dodatan okus i aromu. Stoga se može jesti bez problema, a mnogi preferiraju kobasicu s kožom zbog dodatnog okusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije