Hrana koju jedemo za doručak može utjecati na našu privlačnost: Ove namirnice trebate izbjegavati

0
Radiosarajevo.ba
Hrana koju jedemo za doručak može utjecati na našu privlačnost: Ove namirnice trebate izbjegavati

Novo istraživanje otkrilo je da hrana koju jedemo za doručak, potencijalno određuje koliko smo privlačni drugima.

Prema njihovim rezultatima, količina rafiniranih ugljikohidrata koju neko jede, povezana je s nižom privlačnošću lica prema ocjenama suprotnog spola.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 104 Francuza i Francuskinje, istraživači su nekima od njih dali doručak s visokim glikemijskim indeksom, dok su drugi dobili doručak s niskim glikemijskim indeksom. Fotografirali su ih dva sata nakon jela i zamolili ostale da ocijene privlačnost njihovih lica.

Senadin Lavić: Antibosanski nacionalizam

Osobe koje su jele više rafiniranih ugljikohidrata i hrane s visokim glihemijskim indeksom dobile su niže ocjene privlačnosti lica od oba spola. Takva ishrana inače je povezana s povećanim nivoom šećera u krvi.

Rafinirani ugljikohidrati uključuju hranu koja je najčešće prerađena na način da gubi veliki dio nutritivne vrijednosti, poput bijelog brašna, šećera i sastojaka u grickalicama. Uključuje popularna jela za doručak kao što je bijeli hljeb, peciva, određene žitarice, vafle, palačinke i poslastice poput kolača ili muffina.

Prehrana u službi ljepote: Ove tri namirnice smanjuju bore i mrlje na koži

Istraživanje također sugerišu da je hronična konzumacija rafiniranih ugljikohidrata tokom doručka i međuobroka također bila povezana s nižim ocjenama privlačnosti, bez obzira na faktore kao što su BMI i dob.

Konzumacija hrane s niskim glikemijskim indeksom kao što je voće, jogurt, orašasti plodovi i jaja, bila je povezana s višim ocjenama privlačnosti.

Stručnjak za prehranu otkriva pet ključnih grupa namirnica koje skidaju salo sa stomaka

"Čini se da na privlačnost lica, važan faktor društvenih interakcija, utječe neposredna i hronična konzumacija rafiniranih ugljikohidrata kod muškaraca i žena", navode autori istraživanja.

Konkretno za popodnevne užine kod muškaraca, visoki energetski unos bio je povezan s nižim ocjenama privlačnosti, dok je visok glikemijski unos bio povezan s višim ocjenama privlačnosti, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak