Gumene bombone lako možete napraviti sami, pri tome su zdrave
Gumene bombone, posebno medvjedići, i djeci i odraslima su jedan od omiljenih slatkiša.
U prodavnicama kupujemo one koje sadrže želatin, vještačke boje i druge dodatne sastojke.
Međutim, i sami možete lako napraviti gumene medvjediće, i to sa samo tri sastojka, bez želatina i bez „hemije“. Pogodni su i za vegeterijance.
Potrebno je:
- 250 grama jagoda (smrznute ili svježe)
- 2 kašike meda
- 1 pakovanje agar agara (veganska alternativa za želatin)
- štapni mikser
- kalup
- kapaljka
Priprema:
1. Ugrijte jagode. Kada omekšaju, izmiksajte ih u tekuću masu. Zatim, dodajte med i agar agar. Još jednom ugrijte smjesu i pri tome stalno miješajte.
2. Uz pomoć kapaljke stavite smjesu u kalupe koji, potom, stavite na 25 minuta u zamrzivač.
3. Medvjediće ćete sasvim lagano istisnuti iz kalupa.
Rok trajanja je kratak i najbolje ih je pojesti isti ili drugi dan.
Napomena: Med možete zamijeniti i sirupom od agave i tada ćete dobiti veganske gumene medvjediće, piše Glossy.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.