Grebu li vas peškiri? Uz pomoć ove suhe biljke problem je riješen!

0
Radiosarajevo.ba
Grebu li vas peškiri? Uz pomoć ove suhe biljke problem je riješen!

Ne treba vam omekšivač da biste omekšali peškire, samo ova četiri sastojka.

Predivan je osjećaj zamotati se nakon tuširanja u mekani i mirisni peškir. Nažalost, agresivni deterdženti i učestalo pranje mogu stvrdnuti vlakna pa s vremenom izostaje onaj ugodan osjećaj mekoće.

Iako bi se stavljanje omekšivača u veš mašinu činilo kao logično rješenje, to bi moglo samo dodatno pogoršati situaciju.

Navijači ismijavaju Ronalda nakon nevjerojatnog promašaja: ‘Gotov si, nemoj ići na Euro‘

Umjesto s omekšivačem kupljenim u supermarketu, probajte omekšati peškire sastojcima koje već imate doma.

Sirće

Najpopularniji "bakin kućni lijek" za čišćenje kuće. Alkoholno ili jabučno, sirće je prirodno sredstvo protiv kamenca, dezinficira, uklanja neugodne mirise, a može pomoći i kod pranja peškira.

Vrijedi pokušati: Za mekane i mirisne peškire u vaš bubanj ubacite ovaj sastojak

U odjeljak veš mašine stavlja se nekoliko kašika sirćeta, a razlike bi se trebale primijetiti već nakon prvog mranja. Osim što će peškiri biti mekani, sirće će "oživjeti" i njihove boje.

Kamilica

Iako je najpoznatija kao čaj koji djeluje umirujuće, kamilica je također jedno od potencijalnih rješenja kad peškiri postanu grubi. Potrebno je prokuhati jednu litru vode i u nju umočiti šaku osušene kamilice ili vrećicu ovog čaja. Nakon što se potpuno ohladi, tekućinu procijedite i prelijte u lavor te u njega stavite čiste, ali grube peškire. Pustite da se namaču 15-ak minuta, iscijedite ih i stavite sušiti, ali ne direktno na suncu!

Soda bikarbona

Ako vam se čini da vas peškiri grebu svaki put kad ih koristite, uzmite posudu s vodom i u nju stavite kašiku sode bikarbone. Namačite cijelu noć, a zatim iscijedite peškire. Soda bikarbona omekšat će vlakna i ukloniti neugdne mirise.

Sol

Jeftin je i svestran lijek zapeškire jer će uravnotežiti tvrdoću vode, koja je često odgovorna za stvrdnjavanje peškira.

Foto: Pixabay: Peškiri

Pri svakom pranju peškira možete dodati malo soli, poslije ćete biti vrlo zadovoljni.

Sol, soda bikarbona i sirće

Probajte kombinovati različite sastojake koje zasigurno imate u svojem domu. Mješavina soli, sode bikarbone i sirćeta, tvrdi se, zasigurno će omekšati peškire. U lavor s toplom vodom ulijte čašu sirćeta te dodajte 50 grama soli i 30 grama sode bikarbone. Vidjet ćete kako soda bikarbona reaguje sa sirćetom. Namočite peškire i ostavite ih neko vrijeme. Poslije ih ocijedite i posušite, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak