Gdje je bolje čuvati jaja: Frižider ili kuhinjski pult?
Gdje čuvati jaja u kuhinji godinama je tema rasprava u mnogim domaćinstvima. Dok ih neki drže u frižideru, drugi ih ostavljaju u ormariću ili čak na kuhinjskom pultu.
Dodatnu zabunu stvara činjenica da se u britanskim supermarketima jaja prodaju na policama bez hlađenja, a ne u rashladnim vitrinama.
Stručnjaci za prehranu objašnjavaju da način skladištenja u prodavnicama ima svoju svrhu. Jaja se ne hlade kako bi se izbjegle nagle promjene temperature. Kada bi se prodavala rashlađena, a zatim zagrijala tokom puta kući, na ljusci bi se mogla stvoriti kondenzacija, što pogoduje razvoju bakterija. Upravo zato se u trgovinama drže na sobnoj temperaturi.
U Kantonu Sarajevo oduzeto 637.000 KM nezakonito stečene imovine u 2025. godini
Međutim, savjeti se mijenjaju kada jaja stignu u domaćinstvo. Prema preporukama stručnjaka, najbolje ih je čuvati u frižideru, gdje mogu ostati svježa tri do četiri sedmice. Idealno je da budu smještena na unutrašnjoj polici frižidera, a ne na vratima, i to u originalnoj kartonskoj ambalaži.
Čuvanje jaja u kartonu pomaže u održavanju stabilne temperature i usporava razvoj bakterija. Također, porozna ljuska je zaštićena od upijanja jakih mirisa iz frižidera, poput sira ili luka, a lakše je i pratiti rok upotrebe. Stručnjaci napominju da je temperatura frižidera od četiri stepena Celzijusa ili niža najpovoljnija za očuvanje svježine.
Savjeti se odnose i na već razbijena jaja. Žumanca se mogu umutiti, staviti u zatvorenu posudu i čuvati u frižideru do tri dana, dok se bjelanca mogu držati u frižideru do dva dana ili zamrznuti do tri mjeseca. Iako se zvanične preporuke o konzumaciji jaja nakon isteka roka razlikuju, stručnjaci ističu da je dosljedno čuvanje u frižideru najsigurniji način za produženje trajnosti i smanjenje bacanja hrane.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.