Da li se smiju jesti napukla jaja?
Na prvi pogled, mala pukotina na ljusci jajeta može djelovati bezazleno, ali upravo takva oštećenja mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik. Iza naizgled sitne nepravilnosti krije se opasnost od bakterija koje lako mogu dospjeti u unutrašnjost jajeta.
Najveću prijetnju predstavlja bakterija salmonela, koja se često nalazi na površini ljuske. Kada je ona napukla, bakterijama je omogućen lak i direktan prolaz do bjelanca i žumanca koje kasnije konzumiramo. Stručnjaci upozoravaju da su posebno rizična jaja koja su već bila oštećena prije nego što su stavljena u frižider, jer su bakterije imale dovoljno vremena da se razmnože.
Dodatni problem je to što termička obrada ne mora uvijek u potpunosti ukloniti toksine koje bakterije mogu proizvesti. Posljedice mogu biti neugodni simptomi poput mučnine, povišene temperature i jakih stomačnih grčeva.
Traži se hitna reakcija: Ured Vlade KS dao 47.000 KM Udruženju koje snima "Srpske majke Srebrenice"
Najbolja zaštita je prevencija. Prilikom kupovine jaja preporučuje se da se kutija uvijek otvori i pažljivo pregleda. Napukla jaja često se zalijepe za dno kartona zbog iscurjelog bjelanca. Ako se jaje teško pomjera ili se čuje zvuk odljepljivanja, to je jasan znak da kutiju treba vratiti na policu i izabrati drugu.
Mala pažnja prilikom kupovine može spriječiti velike zdravstvene probleme.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.