Tri najefikasnije metode: Kako učiniti da voda bude sigurna za piće?
Bez obzira da li ste vidjeli vijesti o savjetima za prokuhavanje vode nakon prirodne katastrofe ili gledali stručnjake za preživljavanje na otvorenom kako prokuhavaju vodu dok kampuju u šumi, vjerovatno ste već čuli da prokuhavanje vode može pomoći u njenom pročišćavanju.
Ali kako prokuhavanje vode čini vodu sigurnijom za piće? I koje vrste kontaminacije eliminira prokuhavanje vode?
Da bismo odgovorili na ova pitanja, moramo detaljnije pogledati kako se voda kontaminira. Pronalaženje pravog rješenja za prečišćavanje vode zavisi od toga koje su vrste opasnosti prisutne u vodi za početak. Ako je vaša voda mutna od prljavštine, na primjer, prokuhavanje neće ukloniti čestice kao što bi to učinio fizički filter. Isto tako, ako su u vodi prisutne hemijske ili radiološke opasnosti, prokuhavanje je neće učiniti pitkom, piše DefeatDD.
Preminuo Adnan Aličehić, bivši pripadnik specijalnog odreda policije "Bosna"
Međutim, kada su u pitanju mikrobne opasnosti - mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti poput bakterija, virusa i parazita - prokuhavanje ili zagrijavanje vode je najšire korištena i najefikasnija metoda za osiguranje sigurnosti vode. Zarazne bolesti uzrokovane mikrobnim patogenima, poput kolere, tifusa i šigele, najčešći su i najrasprostranjeniji zdravstveni rizik povezan sa pitkom vodom. Kao i ljudi, mikroorganizmi su osjetljivi na temperaturu, a kipuća voda ubija većinu patogena oštećujući njihove proteinske strukture, narušavajući njihove ćelijske membrane i inaktivirajući esencijalne enzime. Isti princip stoji iza pasterizacije, procesa koji čini proizvode poput mlijeka, jaja i soka sigurnijim za konzumaciju.
Zagrijavanje vode na visoku temperaturu, odnosno tačku ključanja od 100°C, eliminisat će većinu ovih patogenih organizama, posebno viruse i bakterije koji uzrokuju bolesti koje se prenose vodom. Kako bi se eliminirale mikrobne opasnosti, CDC preporučuje kuhanje čiste vode na laganoj vatri 1 minutu ili 3 minute na nadmorskoj visini iznad 2000 metara kako bi se kompenzirala niža tačka ključanja vode. Nakon kuhanja, ostavite vodu da se ohladi prije upotrebe i čuvajte je u čistim, dezinficiranim posudama sa čvrstim poklopcima.
Metoda čuvanja hrane kojom ćete uštedjeti: Nema potrebe za bacanje ostataka
Ključanje vode je pristupačan i efikasan način tretiranja vode od mikrobnih patogena, ali je često nepraktičan ili neefikasan s obzirom na količinu vode koju osoba koristi svaki dan. Kuhanje je također energetski intenzivno i ne pruža rezidualnu zaštitu vode tokom skladištenja. Iz ovih razloga, prokuhavanje vode obično nije uobičajena strategija odgovora na izbijanje bolesti.
Hlorisanje, vrsta hemijske dezinfekcije koja uključuje dodavanje proizvoda na bazi hlora u vodu, je još jedna vrsta metode dezinfekcije koja je jeftina, pouzdana i široko dostupna u nekoliko oblika. Distribucija hlora domaćinstvima tokom izbijanja bolesti ili nakon poplava ili prirodnih katastrofa može pružiti sloj zaštite od bolesti koje se prenose vodom, poput kolere.
Globalno, više od 2 milijarde ljudi nema pristup sigurnoj vodi za piće, a jedna od pet zdravstvenih ustanova nema osnovne vodoopskrbne usluge. Nedostaci u pristupu čistoj vodi imaju dalekosežne posljedice: loš pristup vodi, sanitaciji i higijeni odgovoran je za više od polovine slučajeva dijareje. Proširenje pristupa čistoj vodi je više od pukog sprječavanja dehidracije i žeđi - radi se o zaustavljanju širenja bolesti i poboljšanju života i egzistencije ljudi širom svijeta.
Između 2000. i 2022. godine, 2,1 milijarda ljudi dobila je pristup sigurno upravljanoj vodi za piće, ali postoje velike razlike u pristupu - od 94 posto regionalne pokrivenosti u Europi i Sjevernoj Americi do samo 31 posto u podsaharskoj Africi. Dok su poboljšanja infrastrukture idealno dugoročno rješenje, rješenja za prečišćavanje vode poput prokuhavanja i hlorisanja su brzi i efikasni načini za sprječavanje bolesti u područjima gdje su usluge neadekvatne.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.