Evo kako da napravite zdrav i ukusan hljeb: Može pomoći u mršavljenju, potrebna samo dva sastojka
Kada ne smijete jesti pšenicu, suočeni ste s velikim problemom: šta umjesto klasičnog hljeba? Opcija je danas, srećom, puno pa su nam na raspolaganju pirov, heljdin, kukuruzni ili neki od hljebova od gotove mješavine bezglutenskog brašna.
Ipak, nekima čak ni ništa od navedenog ne dolazi u obzir, bilo jer pate od teških alergija ili zbog toga što ne izbjegavaju samo pšenicu nego ugljikohidrate općenito.
Odreći se hljeba niije lako jer to znači da više nema točavanja, mazanja, brzinskih sendviča, prženica. Sa svim se tim treba pozdraviti. Osim ako ipak uspijete pronaći dobru alternativu. Za neke je to, vjerovali ili ne, hljeb od lanenog brašna.
Vanredno obavještenje iz Vodovoda: "Ova naselja će ostati bez vode zbog kvara na dalekovodu"
Laneno brašno sjajna je opcija i za one koji se pšeničnog kruha klone zbog njegovog visokog glihemijskog indeksa - u ovom slučaju taj iznosi samo 35 - a preporučljiv je svima koji bi voljeli jesti malo zdravije jer laneno je sjeme puno zdravih masnoća, proteina i vlakana, a također sadrži dosta vitamina B, foln i ferulične kiseline i drugih vrijednih sastojaka.
Ipak, ako ste na režimu prehrane koji podrazumijeva ograničenje kalorijskog unosa, pripazite s količinom hljeba koju ćete dnevno jesti jer lan je, zbog visokog postatoka masti, dosta kaloričan, čak više nego bademi i lješnjaci.
Ovo je možda jedan od najbržih doručaka. Jeste li za kriške sa sirom i povrćem?
Predlažemo vam jednostavan recept sa samo dva sastojka, a u nastavku ćete pronaći i video. Primijetit ćete da ovaj recept ne sadrži so, pa je pogodan i za one koji je izbjegavaju, ali vi je slobodno dodajte ako je smijete konzumirati.
Ovo je recept za laneni hljeb.
Sastojci:
- 100 g lana
- 6 bjelanaca
Priprema
Stavite sve sastojke u multipraktik ili blender pa sve skupa usitnite. Ne trebate dobiti sasvim fine čestice, bolje je da lan djelomično ostane u komadu.
Dobivenu smjesu prebacite u manji kalup za hljeb obložen papirom za pečenje te pecite u peći zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata do 35 minuta. Zatim ugasite rernu, a hljeb ostavite da stoji još 45 minuta prije nego ga izvadite, prenosi SD.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.