Dvije porcije voća koje je popularno u BiH mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola

0
Radiosarajevo.ba
Dvije porcije voća koje je popularno u BiH mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola

Nakupljanje masnih naslaga može dovesti do koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara - ali postoji jedno uobičajeno voće koje vam može pomoći u održavanju nivoa holesterola pod kontrolom.

Suprotno uvaženom mišljenju, trebamo nešto holesterola da bismo bili zdravi.

Takozvani "dobar holesterol" pomaže našem tijelu da pravilno funkcioniše, ali prekomjerni nivoi "lošeg holesterola" i drugih tvari mogu dovesti do stvaranja plakova u arterijama, povećavajući rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, srčani i moždani udar.

Oglasio se rođak Mirze Tucakovića za kojim se traga na Bjelašnici: "Zašto iznosite neistine?"

Nezdrava prehrana može dovesti do stvaranja ove beskorisne vrste masnoće u krvi u našem tijelu. Holesterol se proizvodi u jetri, a također može ući u krvotok nakon konzumacije hrane s visokim postotkom zasićenih masti, poput janjetine, svinjetine, govedine i peradi s kožom.

Ova vrsta masti također se nalazi u punomasnom mlijeku, kao i mliječnim proizvodima dobivenim od njih kao što su maslac, sir i sladoled. Zasićene masti se nalaze čak i u palminom i kokosovom ulju.

Jeste li znali da neke namirnice mogu smanjiti holesterol?

"Jabuke su nutritivno bogato voće koje sadrži deset posto vašeg dnevnog unosa vitamina C, uz bakar, vitamin K i vitamin E. Jedna jabuka na dan izvrsna je navika za zdravo srce jer ne samo da pektin (vrsta topivih vlakana) pomaže u snižavanju holesterola, već su polifenoli u voću povezani s nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara", objasnila je nutricionistica Eli Brecher.

To je potkrijepljeno i istraživanjem. Istraživanje je pokazalo da jedenje dvije jabuke dnevno može značajno smanjiti nivo kolesterola.

Studija je pokazala da 40 učesnika jede par jabuka svaki dan tokom dva mjeseca – i pokazalo se da im pomaže smanjiti nivo holesterola.

Istraživači su također otkrili da ljudi imaju zdravije, opuštenije krvne žile nakon svakodnevnog konzumiranja jabuka, što proizvodi sličan učinak kao i druga hrana koja sadrži prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak